Botaničke radionice za djecu u Muzeju RS

Na pitanje koje biljke znaju, mališani uglas odgovaraju maslačak i kamilicu, a sve ovo dio je atmosfere botaničkih radionica koje se ovih dana održavaju u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci, a čiji su učesnici djeca od četiri do šest godina.

Radna, ali prije svega prijatna i zanimljiva atmosfera vladala je i juče u ovoj muzejskoj instituciji, gdje mališani imaju priliku da se upoznaju sa biljkama koje rastu u našim krajevima te saznaju koje su to ljekovite i otrovne biljke s kojima mogu doći u dodir u svojoj okolini.

Nataša Kovačević, kustos biolog Prirodnjačkog odsjeka, pojasnila je da je riječ je o radionicama koje su inspirisane izložbom "Između lijeka i otrova", koja je bila otvorena do 31. marta 2015. godine u Muzeju RS, a koja je govorila o specifičnim vrstama biljaka malo poznatim i širem građanstvu, a posebno djeci.

"Imajući u vidu da je ljetni period i da djeca sve češće borave na otvorenom i u parkovima, neke od tih ljekovitih i otrovnih vrsta su i najčešće dekorativne vrste sa kojim se oni susreću. Ovo se pokazalo kao idealna prilika da ih upoznamo na jedan neposredan način kroz opažanje i igru koje su to ljekovite i otrovne vrste koje rastu u našim krajevima", istakla je Kovačevićeva.

A, mališani imaju priliku da, ne samo kroz priču kustosa, već slaganjem puzli, bojenjem bojanki te izrezivanjem biljaka i njihovim lijepljenjem na mozaike, koje će kasnije ponijeti u svoje vrtiće, na što jednostavniji način upamte nazive i izgled biljaka te nauče koje su to opasne, a koje ljekovite vrste, te kako brinuti o njima.

"Upoznavanje djece vrtićkog uzrasta sa ovom tematikom u Muzeju RS značajan je podsticaj u razvoju njihovog poštovanja prema životnoj okolini", kazala je Kovačevićeva, koja ove radionice realizuje u saradnji sa Natašom Nogo, višim muzejskim pedagogom iz Odjeljenja za obrazovno-pedagoški rad.

Neobični nazivi, ali i izgled biljaka koje su vjerovatno već sretali u svom okruženju mališane su navodili da najviše pažnje obraćaju na one opasne vrste kao što su tatula, orlovi nokti, oleander. Radionice se realizuju do 7. jula svakog radnog dana od 10 časova..

(NEZAVISNE)

Tagovi: