Prava pojačanja još slobodna

Premijerligaški klubovi užurbano traže pojačanja, a neki od momaka koji su obilježili prošlu sezonu još nikom se nisu obavezali na vjernost, a mala je vjerovatnoća da će se to i desiti kada je u pitanju Premijer liga.

U odličnoj poziciji nalaze se prije svih Miroslav Stevanović, Haris Duljević i Aleksandar Kosorić. Prvi je u potpunosti oživio karijeru u dresu Željezničara i ponovo dobio poziv za reprezentaciju BiH. To je zaslužio odličnim igrama na "Grbavici" gdje je bio kreator većine opasnih napada vicešampiona BiH. S obzirom na dobru sezonu, Stevanović je odbio novi ugovor, jer je ovo idealna prilika da se ponovo oproba u inostranstvu. Bivši fudbaler banjalučkog Borca i Vojvodine svojevremeno je prešao u Sevilju, ali se nije baš najbolje snašao na "Sančez Pishuanu" kao ni na pozajmicama u Alavesu i Elčeu. Poslije epizode u Mađarskoj vratio se u BiH i pokazao da je kriza iza njega, pa će vjerovatno do posljednjeg trenutka čekati inostrani angažman, a ukoliko ne bude ponuda koje će ga zadovoljiti neće mu biti teško da pronađe klub u Premijer ligi, jer o njemu vjerovatno maštaju svi premijerligaški treneri.

Duljević je na papiru najskuplji fudbaler u Premijer ligi (1,3 miliona evra), a s obzirom da je završio trogodišnji angažman u dresu Sarajeva, želi da se oproba u nekoj jačoj ligi.  Prošle sezone zabilježio je 26 nastupa uz jedan gol i 11 asistencija, što je učinak koji ga preporučuje klubovima iz Španije ili Turske. Štoper Kosorić (400.000 evra) je u februaru iz Željezničara došao u Radnik sa kojim je potpisao ugovor na pola godine. Bijeljinci su sa njim htjeli da nastave saradnju, ali za sada od toga neće biti ništa, jer Kosorić još jednom da se okuša u pečalbi.

Već duže vremena slobodan igrač je i defanzivac Ivan Kostić. Zbog nesporazuma sa čelnicima tuzlanske Slobode zimus nije prešao u Željezničar, ali sada može pažljivo da izabere novu sredinu u kojoj će igrati. Slična situacija je sa još dvojicom fudbalera Slobode Samirom Efendićem i Harisom Mehmedagićem. Oliveru Petraku istekao je ugovor sa Zrinjskim, i on baš kao i Mehmedagić, ostvario je kontakt sa Sarajevom, ali je njemu prioritet odlazak u inostranstvo. Dino Rustemović raskinuo je ugovor sa Sarajevom, a karijeru bi mogao nastaviti u Zrinjskom, baš kao i Amer Bekić, kojem je takođe istekao ugovor sa Sarajevom, a ponovo bi mogao da zaigra pod "Bijelim brijegom".

Mnogo slobodnih

Čiste papire ima i Jasmin Bogdanović, koji je raskinuo ugovor sa Zrinjskim, Danial Brković, koji je završio epizodu u dresu Čelika. Bez ugovora su i Zoran Kokot, Semir Pezer, Anel Husić, Miljan Govedarica, Aldin Šišić i drugi.

(GLAS)

Tagovi: