Izletišta oko Banjaluke spas od vrućina

Visoke temperature natjerale su Banjalučane da vrući asfalt, kafiće i bazene zamjene prirodom, te se upute na neka od brojnih izletišta u okolini.

Dok turisti iz komšijskih država, ali i cijele Evrope, sve više dolaze u Banjaluku i dive se prirodnim ljepotama, Banjalučane je ipak malo teže natjerati van grada.

Ipak, ovih dana slika je nešto drugačija. Na poznatim izletištima turistima sa foto aparatima pridružili su se i Banjalučani sa dekama i roštiljima.

Tako su Trešnjik, Krupa na Vrbasu, te Šibovi postali najpoželjnija mesta na kojima Banjalučani, najčešće u porodičnoj atmosferi, vikendom traže spas od visokih temperatura.

– Ne znamo više gdje bismo. Bili smo na bazenima, ali mislim da je djeci i tamo prevruće. Trudimo se da porodično bar dva puta sedmično odemo negdje, ali kada je ovoliko vruće samo nam ostaje priroda. Bili smo na Švrakavi i na slapovima Krupe i mogu vam reći da tu ima potencijala – kaže Nikolina Sarić, koja priznaje da joj žao što i ranije nije posjećivala izletišta.

Iz Turističke organizacije grada kažu da im sugrađani dolaze da se raspitaju gdje osim poznatog Trešnjika još mogu uživati u prirodi.

– Dolaze nam da se raspitaju gdje bi mogli otići i potražiti spas od vrućina, a mi im često preporučimo Ljubačke doline i naravno Krupu na Vrbasu, jer je tamo mnogo hladnije nego u Banjaluci – objašnjava stručni saradnik TOBL, Zoran Sanković.

Objašnjava da su za prirodne ljepota Banjaluke mnogo više zainteresovani turisti, kojima zelenilo znači mnogo.

– Stranci više poštuju prirodu od nas, i nepojmljivo im je da imamo takva mjesta na par kilometa od grada, a da ne idemo često. Ali valjda je svagdje tako, kada živiš tu ne primjećuješ toliko stvari kao kad dođe gost – objašnjava Sanković.

Osim Trešnjika, Švrakave, Krupe na Vrbasu u okolini Banjaluke nalaze se i prirodne ljepote poput reke Suturlije, Etno sela Ljubačke doline, te šumska staza u Priječanima.

Mnogo smeća i hladovine

Razlog zašto sugrađani rijetko biraju izletišta, jeste relativno loše stanje u kome se ona nalaze.

Smeće je hronični problem gotovo svih prirodnih ljepota grada na Vrbasu, a mnoga mjesta su i zapuštena, te je do njih teško doći.

– Banj brdo često ima problem sa smećem, za šta su zaduženi i sami građani, ali trebaju malo da porade i nadležni. Jeste sve lijepo, ali nije dovoljan samo hlad da privuče posjetioce – prokomentarisao je jedan Banjalučanin.

(Blic)

Tagovi: