Strah od mišje groznice zaobišao pijačne tezge

Mišja groznica, koja je posljednjih dana zahvatila Gradišku, Kozarsku Dubicu, Kostajnicu i druge opštine, odakle stižu znatne količine poljoprivrednih proizvoda na tezge širom Republike Srpske, nije uticala na prodaju voća i povrća.

Da se poljoprivredni proizvodi iz ovih krajeva mogu slobodno jesti garantuju i stručnjaci, ali samo pod uslovom da se prije konzumacije dobro operu. Prema njihovim riječima, ovaj virus se ne prenosi sa osobe na osobu, nego direktnim kontaktom s glodarom ili preko neopranog voća i povrća.

Tezge banjalučkih tržnica preplavljene su povrćem iz Lijevče polja, dok najveća jagma, kažu, vlada za srbačkim krastavcima i gradiškim paprikama i paradajzom.

Prodavačica povrća i pokoje voćke Jorgovanka Jurković u šali kaže da je jedino čula za mišju groznicu koja već godinama vlada u novčanicima njenih mušterija.

– Kod mene je gotovo sva roba iz Lijevče polja i posljednjih dana ide kao alva, a da li su na to uticale niže cijene ili post, sa sigurnošću ne mogu reći. Uglavnom, niko me ne pita odakle je povrće – kazala je Jurkovićeva.

Iako posljednjih dana vlada panika zbog mišje groznice, prodajom su zadovoljni i prodavci gradiške zelene pijace. Jedna od prodavačica, koja nije željela da joj objavimo ime, kaže da zbog visokih temperatura najbolje ide prodaja voća, ali da nije mnogo manja potražnja ni za povrćem.

– Što se tiče pojave mišje groznice, nama to nije uticalo na posao, jer su naši proizvodi provjereni – kazala je ona.

U Srpcu za sada nije registrovan nijedan slučaj oboljelih od mišje groznice, iako je jedna osoba upućena na liječenje pod sumnjom da je zaražena ovom bolešću. Možda je i to jedan od razloga zbog kojih među Srpčanima još nema straha od kupovine potencijalno zaraženih namirnica.

Stojanka Knežević iz Razboja kaže da prodaja na pijaci nije ništa lošija, ali ni bolja nego ranijih sedmica.

– Još me niko ništa nije pitao o mišjoj groznici – kazala je Kneževićeva.

U prodavnici kod zelene pijace u Srpcu takođe potvrđuju da je prodaja na istom nivou i da se ljudi uglavnom raspituju da li je povrće tretirano pesticidima.

Sumnje u ispravnost povrća i voća, ali sasvim malo, postoji kod kupaca, koji, kako kažu, “tri puta mjere, a jednom sijeku”.

Banjalučanka Marica Đukić kaže da povrće i voće na pijacama i u prodavnicama kupuje samo kada mora.

– Nije mi se jednom desilo da nakon što pojedem voće ili povrće sa pijace imam problema sa stomakom. Zbog toga sam odlučila da zajedno sa roditeljima na selu uzgajam povrće u bašti i imamo sve što nam je potrebno – kazala je ona.

Da bi se zaštitili od mišje groznice, prvenstveno šumski radnici, lovci, poljoprivrednici, vojnici na terenu – logorovanju, planinari, izletnici, neophodno je da sprovedu niz mjera, a najvažnije je da voće i povrće obavezno dobro operu higijenski ispravnom vodom.

Simptomi bolesti

Prema riječima specijaliste epidemiologije u Institutu Ljubice Jandrić bolest počinje naglo visokom temperaturom, zatim se javlja drhtavica, glavobolja, opšta slabost, mučnina, povraćanje. Među simptomima su i bolovi u stomaku, crvenilo lica i konjuktiva, tačkasta krvarenja po koži.

– Nakon ove faze dolazi do krvarenja u koži, sluzokoži, unutrašnjim organima, usljed čega se javlja oštećenje, odnosno zatajenje rada bubrega. Vrlo često sa prvim simptomima bolest se ne prepozna, a zbog stomačnih bolova oboljeli mogu da završe u hirurškoj sali – kazala je Jandrićeva.

(Glas)

Tagovi: