Mektić na štetu upozoren još 2015

Ministarstva industrije, energetike i rudarstva i unutrašnjih poslova RS još u septembru 2015. godine upozorila su Ministarstvo bezbjednosti BiH da bi usvajanje pravilnika o industrijskoj bezbjednosti narušilo ustavne nadležnosti, da on proizvodi dodatne troškove i da je nedorečen.

Pravilnik je i pored upozorenja i zahtjeva Vlade RS da bude skinut sa dnevnog reda usvojen u Savjetu ministara BiH. U mišljenju Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, koje je potpisao ministar Petar Đokić i koje je u posjedu "Glasa Srpske" istaknuto je da su Zakonom o zaštiti tajnih podataka, koji je osnov za donošenje ovog pravilnika, narušene ustavne nadležnosti, jer oblast bezbjednosti podataka po Ustavu BiH nije u domenu nadležnosti BiH.

"Zato smatramo da bi donošenje pravilnika predstavljalo dalje derogiranje ustavnih nadležnosti RS, odnosno nastavak aktivnosti na prenosu nadležnosti u oblasti bezbjednosti", upozorilo je Ministarstvo industrije.

Preporučilo je da bude zaustavljen prenos nadležnosti u ovoj oblasti i razmotrene mogućnosti za sprovođenje aktivnosti na vraćanju prenesenih nadležnosti putem inicijative za izmjenu ili izradu novog zakona o zaštiti tajnih podataka.

"Ministarstvo nije učestvovalo u izradi niti je konsultovano prilikom donošenja izmjena i dopuna Zakona o zaštiti tajnih podataka i izrade pravilnika", navelo je Ministarstvo industrije, rudarska i energetike uz upozorenje da predloženim pravilnikom pravnim licima nameću dodatne troškove.

Sličan dopis Ministarstvu bezbjednosti BiH na čijem čelu je Dragan Mektić iz SDS-a uputio je i MUP RS. U mišljenju, koje je potpisao ministar Dragan Lukač upozoreno je da prijedlog pravilnika uređuje preširoku oblast i da pojedina pitanja koja tretira zbog značaja treba da budu uređena zakonom, a ne podzakonskim aktom.

"Pojmovi industrijska bezbjednost i industrijska bezbjednosna dozvola moraju biti definisani zakonom. Tu su i bezbjednosne smetnje, nadležnost državnog bezbjednosnog organa BiH u postupku izdavanja industrijske bezbjednosne dozvole i drugo. Ta pitanja predstavljaju zakonsku materiju, a ne materiju koja se uređuje podzakonskim aktom. U prilog tome ide i činjenica da je identična materija u dijelu koji se odnosi na fizička lica uređena Zakonom o zaštiti tajnih podataka", istaknuto je u mišljenju MUP-a RS, koji je takođe upozorio da se pravnim licima nameću dodatne finansijske obaveze i da predloženi pravilnik ima i druge nedostatke.

"Ništa od naših sugestija nisu prihvatili",rekao je Lukač.

Mektić kaže da je Savjet ministara donio pravilnik na osnovu Zakona o zaštiti tajnih podataka da bi domaće kompanije mogle učestvovati u povjerljivim projektima u BiH i na međunarodnim tenderima.

"Kompanije ne mogu da se jave na tender bez sertifikata da su akreditovane sa stanovišta industrijske bezbjednosti. Nijedna kompanija iz BiH ne može se javiti na tender koji planiramo da raspišemo u vezi sa elektronskom razmjenom kriptovanih podataka vrijedan 1,5 miliona evra, jer nemaju taj sertifikat", kazao je Mektić.

Ustvrdio je i da ministarstava iz RS nisu imala nikakve konkretne primjedbe, osim zahtjeva da nadležnost bude vraćena entitetu.

"Primjedbe MUP-a ugrađene su u pravilnik, osim one kojom se traži da pravilnik bude povučen sa dnevnog reda. Nemam ništa protiv toga da se nadležnosti iz oblasti zaštite podataka vrate na nivo entiteta, ali se do povrata nadležnosti ne može blokirati domaća privreda. Sporna odredba u Zakonu o zaštiti tajnih podataka je donesena 2005. godine i nije izbačena ni nakon tri ili četiri izmjene koje su se desile u kasnijim godinama", rekao je Mektić i dodao da nema novih nameta privredi, jer je riječ o dobrovoljnom principu ko želi da radi te poslove i dobije sertifikat.

Krivični zakon

Na narednoj sjednici Savjeta ministara BiH, koja bi trebalo da bude održana 7. jula, ponovo će se naći zapisnik sa pretprošle sjednice na kojoj su glasovima ministara SDS-a Mirka Šarovića i Dragana Mektića usvojene izmjene Krivičnog zakona BiH, kojima je za negiranje genocida predviđena zatvorska kazna od pet do deset godina.

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak istakao je da Krivični zakon neće biti izmijenjen na štetu RS, a Dragan Mektić je obećao da će insistirati da budu uvaženi stavovi RS.

Primjedbe iz RS

- Pravilnik prenosi nadležnosti sa RS na BiH

- RS nije konsultovana prilikom izrade pravilnika

- Pravilnik donosi veće troškove za pravna lica

- Pravilnik preširoko uređuje oblast na koju se odnosi

- Pojmovi u pravilniku nisu precizno definisani. 

 (Glas Srpske)

Tagovi: