Rijeke odnose živote u Srpskoj

Sezona kupanja u Srpskoj i ove godine počela je tragično pa su rijeke od početka juna odnijele četiri života. 

Samo tokom proteklog vikenda ulazak u vodu bio je koban za tri osobe iz Banjaluke, Srebrenice i Šipova. Prvo je u subotu uveče nakon što je skočio u Vrbas u Banjaluci nestao P. M. (29), zatim je u nedelju u jutarnjim časovima u Šipovu u rijeci Pliva pronađeno tijelo Dušana Skopljaka (59) koji se takođe utopio. Potreba za osvježenjem bila je kobna i za Dejana Andrića (20) iz naselja Žuti Most kod Srebrenice koji se u nedjelju utopio u Drini.

Prema nezvaničnim informacijama Andrić je kobnog dana sa drugom preplivavao Drinu.

"Uspio je da se dokopa obale u Srbiji, ali je na povratku potonuo. Njegovo tijelo pronađeno je nekoliko stotina metara niže na dnu rijeke i izvučeno", rekao je izvor blizak istrazi.

Pronalazak mrtvog Skopljaka u Plivi u nedjelju je izazvao pometnju u njegovu selu Stupna kod Šipova. Neki od mještana ovog sela sumnjali su da je ubijen pa bačen u vodu. Međutim obdukcijom je utvrđeno da se utopio i da nema elemenata krivičnog djela. Nije poznato da li je sam ušao u vodu ili mu je pozlilo pa je pao u rijeku.

Tijelo nestalog P. M. za koga se takođe pretpostavlja da se utopio još nije pronađeno. On je kobnog dana bio sa društvom na obali Vrbasa gdje su roštiljali i kupali se. Prema riječima očevidaca negdje oko 18 časova uskočio je  u rijeku da se rashladi i od tada mu se gubi svaki trag. Sumnja se da mu je zbog hladne vode pozlilo i da je izgubio svijest. Juče su u potrazi za njim korito Vrbasa pretraživali i ronioci Specijalne jedinice policije MUP-a Srpske, ali do zaključenja ovog broja  on nije bio pronađen.

Kupanje u Vrbasu u Banjaluci početkom juna bilo je kobno i za  državljanina Srbije Darka Tasića (40) iz Vranja. On se utopio 2. juna nakon što je skočio u Vrbas da se okupa na plaži u Srpskim toplicama kod Banjaluke. Njegovo tijelo pronađeno je tek nekoliko dana kasnije.

Smrt ovih osoba dio je višegodišnje crne statistike tokom sezone kupanja na rijekama, jezerima i raznim drugim  kupalištima.

Predsjednik banjalučkog ronilačkog kluba "Buk" Boris Trninić kaže da je jedan od najčešćih razloga zbog kojih se u vodi gubi život to što kupači precijene svoje plivačke sposobnosti.

"Iskustva pokazuju da se mahom radi o lošim plivačima koji ne poznaju rijeku. Dešava se i da mladi skaču u mutnu vodu, a da pri tome ne znaju šta je voda nanijela, udare glavom u kamen, stablo ili bačene stvari, onesvijeste se i utope", priča Trninić.

Naglasio je da je često koban strah i panika koji obuzmu plivače u trenutku kada ih ponese struja ili vir.

"Loši plivači se uglavnom uspaniče pa ih u nogama ili rukama stegne grč. Dok se bore, na površini se nagutaju vode i potonu. Preporučujem lošim plivačima i neplivačima da osvježenje traže u bazenima ili uređenim plažama koje su obezbijeđene spasiocima", kazao je Trninić i istakao da su "divlja" kupališta samo za izuzetne plivače.

Specijalista urgentne medicine i šef Edukativnog centra u Službi hitne medicinske pomoći u Banjalučkom domu zdravlja, Renata Hadžić  kazala je da kupači koji dugo borave na suncu ne smiju naglo ulaziti u vodu. Ona savjetuje  da se prije kupanja obavezno pokvase ruke i noge, rashladi tijelo, i tek tada polako krene da pliva.

"Kod pregrijanosti nikako nije preporučljivo naglo skakanje u vodu jer to može dovesti do iznenadne hladnoće, drhtanja, pojave grčeva u nogama, tromosti, poremećaja stanja svijesti. Može doći do poremećaja rada srca i disanja u smislu usporavanja tih funkcija, pa čak i prestanka rada", ističe doktorica Hadžić i dodaje da se ne preporučuje kupanje i plivanje barem sat nakon obroka, upotrebe alkohola i opojnih droga.

Prema njenim riječima kupanje u hladnoj vodi se ne preporučuje ni bolesnicima sa visokim krvnim pritiskom, poremećajem srčanog ritma, stanjima poslije moždanog udara. Kazala je i da se kupanje u hladnim rijekama ne preporučuje ni bolesnicima koji boluju od epilepsije, astmatičarima, dijabetičarima, bebama i maloj djeci i trudnicama u zadnjem tromjesečju trudnoće.

Alkohol

Predsjednik RK "Buk" Boris Trninić ističe da utapanje često zna biti izazvano i zbog prevelike konzumacije alkohola.

"Mladi se često tokom vrelih ljetnih dana okupe oko rijeka, roštiljaju i piju. Čak i kad su svjesni da su loši plivači ili neplivači nakon nekoliko piva se ohrabre, uđu u rijeku, voda ih ponese i usljed umanjenih fizičkih sposobnosti zbog alkohola završe tragično", istakao je Trninić. (Glas Srpske)

 

Tagovi: