Srpska pamet opet dominira Evropom

Francuska akademija nauka proglasila je za izum godine patent dizajnerke medicinskih pomagala Aleksandre Petrićević, koja je došla do rješenja za "uteroskop", uz pomoć kojeg se rade bezbolne intervencije na grliću materice.

Petrićevićeva je u saradnji sa ljekarima, ali i članovima porodice koji su već osmislili neke patente, došla do rješenja i za "uteroskop", koji je napravljen od plastike. Proglašenju je prisustvovalo više od tri stotine privrednika i bankara iz cijelog svijeta.

Već su potpisani brojni ugovori, a počeće i fabrička proizvodnja, prenijeli su beogradski mediji. Za proizvod su zainteresovane brojne zemlje EU, ali i ostatka svijeta, a prvi "uteroskopi" već su isporučeni Švajcarskoj.

"Uteroskop" će proizvoditi kompanija "Spektar" iz Čačka, dok će za distribuciju biti zadužena beogradska firma "Biznis medijacija". Trenutno se radi na sljedećem patentu, "histeroskopu", koji će biti patentiran i zaštićen za mjesec dana.

I na ovom patentu, metalni dio će biti zamijenjen plastičnim. Ovaj instrument za jednokratnu upotrebu biće povoljniji i do 50 odsto od samog procesa sterilizacije instrumenata, koji su do sada korišćeni višekratno.

Tagovi: