Umičević: Ne zaboraviti usjeph Borca

Dresovi rukometaša Borca koji su 1976. godine osvojili Kup šampiona te generacija koja je 1991. godine uzela Kup IHF treba da budu postavljeni u Sportskoj dvorani „Borik“.

Ovu inicijativu pokrenuo je Marinko Umičević, potpredsjednik aktuelnih šampiona BiH. Na ovaj način ovaj sportski radnik želi da se nastavi trend da zaslužni sportisti grada na Vrbasu ne budu nikada zaboravljeni.

– Nedavno su u Ženskom košarkaškom klubu Mladi Krajšinik povukli prvi potez ovakve vrste. Tako su u dvorani Obilićevo postavili dresove nekadašnjih vedeta kluba: Slađane Golić, Mersade Bećirspahić, Sande Vuković, Lene Trajkovske i Snježane Šipke. Sada trebamo da nastavimo sa ovakvom praksom, a svakako da su ranije generacije Rukometnog kluba Borac takođe zaslužili da imaju svoje mjesto – istakao je Marinko Umičević.

Potpredsjednik kluba iz Gospodske smatra kako ne treba da se zaborave najuspješnije generacije.

– Tu prije svega mislim na rukometaše koji su se prije 41 godinu popeli na krov Evrope. Uspjeh koji su ostvarili Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, braća Momo i Boro Golić, Nebojša Popović, Dobrivoje Selec, Miro Bjelić i drugi ne bi trebao nikad da se zaboravi. S toga sam ubijeđenja, a siguran sam da tako misli i moji saradnici kao i mnogi drugi sportski radnici da bi postavljanjem njihovih dresova u banjalučkom hramu sporta bio pun pogodak – dodao je Umičević.

Sličnog razmišljanja je i kada je u pitanju generacija iz 1991. godine koja je pod rukovodstvom tadašnjeg trenera Velimira Petkovića prigrabila drugi evropski trofej – Kup IHF. Dobar dio igrača iz tog perioda je poslije ostvario zapažane karijere poput Aleksandra Kneževića, Božidara Jovića, Andreja Golića…a dio ekipe činio je iskusni golman Zlatan Arnautović.

– To su dva najznačajnija rezultata Rukometnog kluba Borca u istoriji koja je počela da se piše sad već davne 1950. godine. Osvojeni Kup IHF (danas se zove EHF kup) takođe ima svoju vrijednost, pogotovo kada se zna da je ekipa u finalu dobila ruski CSKA. Upravo i radi toga smatramo da i njihovi dresovi treba da krase dvoranu „Borik“ u kojem su i uzeli taj evropski pehar – zaključio je Marinko Umičević, potpredsjednik Rukometnog kluba Borac.

(Srpska Kafa)

Tagovi: