Milomir Savčić: ''Koridor 92'' prva pobjeda za Republiku Srpsku

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić izjavio je danas na Dugoj NJivi kod Modriče da je akcija ''Koridor `92'' bila prva pobjeda za Republiku Srpsku u jednoj operaciji, koja je dala i veliki moral za dalju borbu.

Savčić je istakao da je ova operacija imala ogroman značaj, jer je uspostavljena čvrsta fizička veza između dijelova Republike Srpske. 

"Time su se stekli praktični uslovi da Republika Srpska profunkcioniše kao država", rekao je Savčić novinarima na Dugoj NJivi kod Modriče prisustvujući obilježavanju 25 godina od proboja koridora. 

Prema njegovim riječima, proboj koridora obezbijedio je da svi dijelovi Srpske, posebno zapadni, mogu računati na neprekidno snadbijevanje ne samo ratnim materijalom nego svim onim što je bilo potrebno za život. 

On je podsjetio da je upravo zbog toga, kao i zbog umiranja banjalučkih beba, ova operacija bila iznuđena. 

Savčić je istakao potrebu da se mlade generacije obrazuju o ovom istorijskom događaju, a da u tome veliku ulogu imaju stariji. 

On je dodao da na ovom događaju nema mnogo mladih i to ne zato što nisu željeli da dođu, već što su stariji napravili propust. 

Na Dugoj NJivi kod Modriče danas se obilježava 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Tagovi: