Savanović: Srpska će ispunjavati obaveze prema boračkim kategorijama

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović poručio je danas da će sve institucije Srpske, shodno ekonomskim mogućnostima i daljem jačanju, uvijek ispunjavati svoje obaveze prema boračkim kategorijama stanovništva koji su prioritetna kategorija u društvu.

"Naša je obaveza da shodno ekonomskim mogućnostima ispunjavamo i povećavamo prava boračkih kategorija koje su stvorile Republiku Srpsku", rekao je Savanović u obraćanju prisutnima povodom obilježavanja 25 godina od proboja koridora. 

On je istakao da je Zakon o pravima boraca dobar i realan osnov za takvo nešto. 

Savanović je naveo da Republika Srpska ima 210.000 kategorisanih boraca, među kojima je oko 132.000 boraca prve i druge kategorije, da isplaćuje oko 55.000 ličnih i porodičnih invalidnina, kao i da postoji 15.000 odlikovanih boraca i porodica odlikovanih boraca. 

On je naglasio da je rezultat borbe srpskog naroda prostor Republike Srpske i njene institucije, koje danas funkcionišu besprijekorno. 

"Takvo funkcionisanje institucija s punim pravom daje nadu da će ovo uvijek biti stabilan prostor i da ćemo se svim silama i u stabilnoj atmosferi posvetiti jačanju Republike Srpske", rekao je Savanović. 

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić poručio je da samo ekonomski jaka i politički stabilna Srpska ima perspektivu. 

On je naglasio potrebu stalne izgradnje socijalno pravednije Republike Srpske koja će posebno voditi brigu o njenim stvaraocima - boračkim kategorijama stanovništva. 

"Oni koji su dali živote za Republiku Srpsku ostavili su nam zavjet za neprekidnom borbom za Republiku Srpsku u cilju njenog jačanja i suprotstavljanja svim negativnostima koje je slabe", rekao je Savčić. 

On se osvrnuo i na odlazak značajnog broja mladih ljudi iz Republike Srpske, poručivši im da je svima teško, ali da je cilj da se svi borimo kako bi nam bilo bolje. 

"Ako mi nismo otišli 1992. godine, onda moraju i oni da izdrže", rekao je Savčić. 

Na Dugoj NJivi kod Modriče danas je obilježeno 25 godina od "Proboja koridora", vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Tagovi: