Nema ljekara za novu ambulantu u Donjim Kolima

Stanovnici Donjih Kola do daljeg će po terapije morati da idu u susjedne mjesne zajednice ili Polikliniku u gradu jer za njihovu novoizgrađenu ambulantu Dom zdravlja ne može da obezbijedi ljekara. Tako će ova medicinska ustanova, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 165.000 KM, biti na čekanju do daljeg.

Ovu informaciju potvrdili su u Gradskoj upravi i dodali da su, što se tiče grada, svi uslovi za početak rada ispunjeni.

- U ovom trenutku teško je reći kada će ambulanta biti na raspolaganju građanima Donjih Kola. Završena je izgradnja višenamjenskog objekta u kojem bi pored ambulante trebalo da budu smještene i prostorije mjesne zajednice. Nabavljena je oprema za rad ambulante, ali Dom zdravlja nije u mogućnosti da obezbijedi doktora koji bi u njoj radio nekoliko dana sedmično, koliko je planirano da ona bude otvorena - objasnili su u Gradskoj upravi.

Naveli su da, prema informacijama koje su dobili iz Doma zdravlja, sa raspoloživim kadrom ne mogu da naprave raspored koji bi omogućio da jedan ljekar bude slobodan da radi u toj ambulanti.

- Čekamo da nađu rješenje za taj problem jer nisu u mogućnosti da zaposle novog doktora koji bi radio u Donjim Kolima - rekli su u Gradskoj upravi.

U Domu zdravlja nisu rekli kada bi problem mogao biti riješen.

- Upoznali smo grad, koji je osnivač Doma zdravlja, sa problemom obezbjeđivanja tima porodične medicine, ljekara i najmanje jedne medicinske sestre, koji bi trebalo da radi u novoizgrađenoj ambulanti Donja Kola. Problem je nastao jer postoji razlika između broja timova porodične medicine koji je utvrdio Fond zdravstvenog osiguranja RS i Pravilnika o osnovama standarda i normativa zdravstvene zaštite iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koji predviđa drugi broj timova na osnovu broja registrovanih osiguranih lica i Plana mreže ambulanti za grad - dodali su u Domu zdravlja.

Kamen temeljac za izgradnju ambulante porodične medicine i objekta mjesne zajednice u Donjim Kolima položen je u avgustu 2016. godine. Ukupna vrijednost investicije je 365.000 KM, od čega se 200.000 KM odnosi na objekat mjesne zajednice. Ostatak od 165.000 KM je uložen u ambulantu, u čemu je grad participirao sa 46.000 KM, dok je preostali iznos obezbijedilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Objekat

Planirano je da ambulanta bude u prizemlju na površini od 123 kvadrata, sa ljekarskom ordinacijom, sobom za medicinske intervencije te recepcijom za prijem i trijažu. U protekloj deceniji izgrađeno je deset novih objekata ambulanti sa 27 novih ordinacija i sanirano 55 postojećih.

(Glas)

Tagovi: