Paklene vrućine tek dolaze

Ovo ljeto karakterizovaće promjenjivo vrijeme, kao i do sada. Iako u julu i avgustu možemo očekivati veoma tople periode, biće i povremenih hladnijih prodora, s oscilacijama u temperaturi i padavinama, kazao je za ''Avaz'' klimatolog Željko Majstorović.

Pojašnjava da su El Ninjo i sjevernoatlantska oscilacija na prijelazu te da je to uzrok promjenjivog vremena.

– Ove sedmice imamo još lijepo vrijeme. Druga polovina mjeseca donijet će nam malo više padavina. To je otprilike slika ovog mjeseca, a isto će se nastaviti tokom ljeta – rekao je Majstorović.

Poručuje da se u avgustu očekuju barem dva malo hladnija prodora, premda, uopšteno gledano, s temperaturama iznad prosjeka i padavinama ispod prosjeka.

– Pred nama je zapravo prilično dobar period, ugodno ljeto. Mogu se očekivati i topli periodi od po deset dana. Može se uhvatiti period da se ode na odmor, ali treba pratiti i kratkoročnu prognozu – poručio je klimatolog.

Podsjeća da je BiH dosta složena u pogledu nadmorske visine, a da od nje zavisi temperatura, tako da će na sjeveru zemlje, u Mostaru i u dolini Neretve temperature prelaziti 40 Celzijevih stepeni tokom ljeta. Što se tiče Sarajeva i centralne Bosne, dodaje, temperature će ići do 38 i 39 stepeni.

(Avaz)

Tagovi: