Piskavica kod Banjaluke: Organska malina postala hit

Bijelim lukom i feferonama protiv nametnika, koprivom i kavezom protiv bolesti – tako Radenko Šešić uzgaja maline u Gornjoj Piskavici kod Banjaluke. On je jedan od dvoje proizvođača iz banjalučke regije koji su dio ogleda Ministarstva poljoprivrede.

Na tri i po dunuma zemlje, Radenko uzgaja organske maline. Zahtjevne su, ali kaže, i dovoljno slatke da mu se trud isplati.

“Moram tri-četiri puta godišnje vršiti okopavanje. Zatim zalamanje mladih izdanaka, vezanje, ima dosta posla mimo onoga što se radi u konvencionalnoj proizvodnji. Ima dodatnih poslova koji se moraju raditi ručno i fizički”, rekao je uzgajivač organskih malina Radenko Šešić.

Otkupna cijena bi trebalo da bude znatno veća, ali, priznaje Radenko, “ako je konvencionalna malina četiri, bio bi zadovoljan da je organska pet maraka”. Istim poslom bavi se i Zorica Lakić. Ona u Prijakovcima uzgaja maline, i kaže da je i njima, kao i svim poljoprivrednicima, potrebna pomoć države.

“Ja sam prošle godine dobila povrat na dio uloženih sredstava na sadni materijal. Onda smo od tih sredstava postavili sistem za navodnjavanje, a sada sam ponovo aplicirala Centru za razvoj sela”, rekao je uzgajivač organskih malina Zorica Lakić.

Bojan Kecman iz ministarstva poljoprivrede skoro svaki dan dolazi na Šešićevo imanje da vidi kako maline napreduju. Mogućnosti organske poljoprivrede su, kaže, velike, ali je ključno povezati proizvođače.

“Zato pozivamo ljude da se pridruže ovim proizvođačima koji proizvode maline na organski način, da se ukrupnjavaju, da ih ima više, da imaju veće površine i da se prijave tim sertifikacionim kućama da bi mogli da imaju zagarantovan otkup i veći profit”, rekao je Bojan Kecman iz resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri ministarstvu poljoprivrede.

Radenko i Zorica još nisu ugovorili kupce, ali vjeruju da ih neće biti teško naći. Možda i preko granice.

Interesovanje za organsku proizvodnju je veliko, i kod kupaca i kod proizvođača. Iako ima puno posla i uslova koje treba ispuniti, na ovaj način je moguće uzgojiti zdrav i kvalitetan proizvod. Kako sada stvari stoje, ovdje, nadomak Banjaluke berba malina će biti dobra, bez obzira na snijeg i mraz tokom aprila.

(ATV)

Tagovi: