Vratili se sa Ostroga: Svaki metar do svetinje dobio smisao

Ispunjeni pozitivnim utiscima i duhovnim mirom hodočasnici iz Pala i Čajniča vratili su se pješice sa pokloničkog putovanja iz manastira Ostrog, a na ovaj put uskoro bi trebalo da krenu Dragan Trivunović i Milan Jokanović iz Kotor Varoša.

Ovi Kotorvarošani su prije dvije godine već pješačili do najveće srpske svetinje, a put su prešli za osam dana.

- Put nije bio lak, bilo je mnogo bola, krvi, besanih noći pod vedrim nebom… Ali, to je samo mala žrtva koju smo podnijeli, a blagodat koju smo dobili i osjećaj sreće i duhovnog zadovoljstva kada smo stigli bio je neopisiv. Svaki metar našeg puta dobio je smisao - prisjeća se Trivunović.

Planiraju i ove godine da krenu istim putem i sa istim ciljem. Nadaju se da će im se pridružiti još vjernika, a nekoliko momaka je već izrazilo želju da pješači s njima.

Dok se Kotorvarošani spremaju da pješače na Ostrog, grupa od 25 vjernika iz Pala i Čajniča nedavno se vratila sa hodočašća. Prvi među njima bio je odvažni Paljanin Igor Vukašinović, koji je deseti put tradicionalno hodao do manastira. U njegovoj namjeri da se svake godine pokloni moštima svetog Vasilija ne sprečava ga ni to što je tokom rata od posljedica ranjavanja ostao bez vida.

- Pješačili smo šest dana i dnevno smo prelazili od 25 do 40 kilometara. Spavali smo u usputnim kampovima i u konaku manastira Piva. Iako je jedan dan padala kiša, išli smo bez problema sa kabanicama i niko se nije prehladio. Momci koji su išli prvi put imali su malih problema sa žuljevima - priča Vukašinović i dodaje da su put prepješačila i dva hodočasnika kojima su po 72 godine.

(GLAS)

Tagovi: