Prekinuli saradnju: Nesuglasice oko novca prikupljenog za Sofiju

 Roditelji trogodišnje Sofije Mićević iz Banjaluke i Humanitarna organizacija "Budimo ljudi" prekinuli su saradnju zbog nesuglasica u vezi sa dodjelom novca prikupljenog u humanitarnoj akciji "Srcem za Sofiju", a koji bi trebalo da pomogne u liječenju drugih bolesnih mališana.

Iako nije sporno da novac prikupljan za malenu Sofiju, koja je izgubila bitku za život, bude proslijeđen za liječenje druge djece, došlo je do neslaganja između Mićevića i ove organizacije.

Mićevići kažu da je njihova odluka da sami doniraju pomoć oboljelim mališanima, kako bi izbjegli dugotrajne administrativne procedure, ali i pomogli djeci da što prije dobiju šansu za ozdravljenje, naišla na neodobravanje predstavnika organizacije "Budimo ljudi".

- Na Sofijinom računu ima 159.508 dolara. Na računu u markama je 556.384 KM zaključno sa ovim danom. Sav novac biće preusmjeravan za drugu bolesnu djecu i sa njega nećemo uzeti ni fening - poručio je Sofijin otac Vanja Mićević.

On je rekao da prekidaju saradnju sa organizacijom "Budimo ljudi" navodeći za primjer nedavni slučaj Hane Pašanbegović, kojoj je hitno trebala pomoć za liječenje očiju u Turskoj.

- Obratili smo se organizaciji "Budimo ljudi" da se sa podračuna naše kćerke uplati pomoć za Hanu. Definisano je da će 10.000 evra od 30.000 koliko je potrebno, biti uplaćeno 3. maja, ali se na uplatu čekalo punih 20 dana - ističu Mićevići i dodaju da oni koji žele da se uvjere koliko imaju uplaćenog novca mogu od njih da zatraže na uvid čitavu dokumentaciju. Dodaju da će i svakome ko želi da mu bude vraćen novac prikupljan u akciji za Sofiju, to biti i učinjeno.

Oni poručuju da ih pogađa to što ih pojedinci prozivaju zbog novca iako nije prošlo ni 40 dana od sahrane njihove kćerkice.

- Pogodili su nas komentare na društvenim mrežama da hoćemo da uzmemo novac iako nijedna marka nije prešla preko privatnih računa. Kao da će mi sad sve ove pare vratiti ćerku, ne znam kako mogu to i pomisliti - poručila je Simona Mićević.

Mićevići, čija je ćerka Sofija preminula 26. aprila ove godine u Beogradu od akutne limfoblastne leukemije, pozvali su sve humanitarne organizacije iz RS i BiH da im se jave ako im je potreban novac za liječenje djece.

Iz Humanitarne organizacije "Budimo ljudi" juče je saopšteno da je u akciji "Srcem za Sofiju" na njihov račun uplaćeno 271.235 maraka, ali da nije ispoštovan dogovor sa Sofijinim roditeljima da će, ako dijete iz bilo kojeg razloga ne ode na liječenje u Baltimor, sav novac prikupljen u akciji biti objedinjen na jednom podračunu organizacije "Budimo ljudi".

- Do danas organizacija nema saznanja o iznosima na KM i deviznim računima roditelja. Imamo dokaze da je na dan 9. maj na računu bilo 554.554 marke i 159.508 dolara, a u račune u švajcarskim francima i evrima nikako do sada nismo imali uvid. Organizacija pravno i moralno odgovara samo za iznos na svom računu. Od novca koji je na računima Sofijinih roditelja, a prikupljen je u akciji "Srcem za Sofiju", ograđujemo se - saopšteno je iz ove organizacije.

Navode i da su zaključno sa jučerašnjim danom od sume prikupljene u akciji "Srcem za Sofiju" isplatili 105.893 marke. Iz organizacije "Budimo ljudi" poručuju da je na Sofijinom podračunu na raspolaganju 165.342 marke, koje će biti usmjerene na troškove liječenja druge djece, kao što je i obećano.

Sofija ujedinila sve

Malena Sofija bolovala je od akutne limfoblastne leukemije. Razboljela se sa samo četiri mjeseca. Bila je na liječenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta "Dr Vukan Čupić" u Beogradu, gdje je primala terapiju kako bi što prije mogla otputovati na liječenje u SAD. Na taj put nije uspjela da ode.

Ipak, uspjela je da ujedini cijelu Srpsku, BiH, region, ali i šire. Karavani humanosti obišli su mnoge gradove i opštine kako bi prikupili pomoć za njeno liječenje. Svi su radili složno. Mali anđeo je pokazao da u mnogima od nas postoji ljudskost i dobrota na koju ne smijemo zaboraviti ni sada, kada Sofija više nije sa nama.

(GLAS)

Tagovi: