Vučić: Srbija voli RS!

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da u političkom smislu ne podržava nikoga u Republici Srpskoj, ali da podržava Republiku Srpsku unutar BiH, što je fer i pošteno, te istakao da to govori i u Beogradu, Sarajevu i Banjaluci.

"Šta je problem sa takvim odnosom?", upitao je Vučić, gostujući sinoć na Televiziji "Pink". 

On je ponovio da Srbija podržava integritet BiH, ali da istovremeno voli Republiku Srpsku. 

"Da, mi volimo Republiku Srpsku, šta je tu sporno?", rekao je Vučić, koji će sutra zvanično preuzeti funkciju predsjednika Srbije. 

On je istakao da će predsjedničku zakletvu položiti na Ustavu i da će njegova politika u vezi sa Kosovom i Metohijom biti u skladu sa Ustavom Srbije. 

"Ja ću se zakleti na Ustav i nemam pravo da se odreknem Kosova i Metohije", naglasio je Vučić. 

Kada je riječ o pitanjima iz prošlosti koja opterećuju region, kao što je pitanje ratnih zločina, Vučić je naveo da je ponosan zbog načina na koji Srbija govori o zločinima koje je počinio srpski narod, dok se drugi prema tom pitanju odnose sramno i bestidno. 

"Pogledajte samo odnos Hrvatske prema tom pitanju. Pogledajte izveštaj iz Karlovca, 450 pravoslavnih je samo za jedan dan pokatoličeno, a oni sada govore o kanonizaciji Alojzija Stepinca. Oni u 12 opština imaju ulicu Mile Budaka, a znamo kakav je njegov plan za Srbe. Oni ne priznaju da postoje dvedesete", rekao je Vučić. 

On je poručio da će biti predsjednik svih građana Srbije i da će se na poziciji predsjednika više baviti strateškim pitanjima, namjenskom industrijom, situacijom u oružanim snagama, sagledavanjem pitanja pravne države i da će imati više vremena za razgovor sa političkim protivnicima. 

Vučić je napomenuo da kao predsjednik neće sjediti na dvije stolice, kako mu neki zamjeraju, već da je izabrao srpsku stolicu, koja znači da za nju veoma važan ostaje put ka EU, ali i dobri odnosi sa Rusijom i Kinom. 

Kada je riječ o NATO-u, Vučić je naveo da Srbija ne izražava želju za ulazak u taj savez. 

"Bio sam na savetu NATO-a i svima sam rekao da nemamo tu aspiraciju. Oni traže prvo da se izjasnite, pa onda iznose svoj stav. Naša namera je da budemo vojno neutralni, želimo da budemo van vojnih blokova", rekao je Vučić. 

Tagovi: