Mještani dijela Rakovačkih bara u Banjaluci i dalje u strahu: Zemlja propada, za sanaciju nema novca

Pristajemo na bilo kakvo rešenje Gradske uprave, samo da se zaustavi odron obala Široke reke, poručuju meštani.

Kuća Ranke Mušan od obale je udaljena nekoliko metara, pa iako je reka roni, u Gradskoj upravi računaju da nije prioritet, jer nema opasnosti po ljude.

- Iz Gradske uprave su nam odgovorili da će urediti korito, ali da sada nemaju novca, a mi bismo bili srećni i da nam naredaju kamenje, kao što su uradili kod komšija. Ako dočekamo jesen sa ovakvom obalom, ne znam šta će biti s našim kućama – kaže Ranka kojoj je voda za tri godine odnela četiri metra dvorišta, a klizište iščupalo vrbe, jorgovan i ukrasno žbunje.

Sreću u nesreći imali su stanovnici dva domaćinstva, u Bitoljskoj ulici i Dr Živka Nježića, kojima je klizište došlo skoro do praga, pa je na tim mestima obala sanirana. Veliko kamenje je naslagano od korita, do vrha obale i privremeno je rešen problem.

Meštani su se ponadali da će još prošle godine biti betonirano korito, ali zbog četvoro komšija, koji nisu želeli da se odreknu svoga pračeta zemlje, posao je propao, a novac je preusmeren na gradnju mosta u Priječanima.

V. d. načelnika Odeljenja za komunalne poslove, Petar Bilčar, rekao je da grad sada nema novca da sređuje obalu u Ulici dr Živka Nježića, a osim toga, mirnim putem ne mogu komšije privoliti da poklone deo zamljišta makar i zbog zajedničkog interesa, uređenja korita.

- Iscrpili smo sredstva koja su bila namenjena za te potrebe i rešili smo ugrožene kuće. Svesni smo da treba urediti korito i uzvodno, ali za to sada nema novca – rekao je Bilčar.

Meštani tvrde da, iako to tako ne izgleda, Široka je opasna reka, zbog toga što za vreme jakih kiša pokupi okolne bujice, nivo vode naglo naraste i odnese i deo korita.

Betoniranje korita nosi oznaku hitno

Predsednik Saveta Mesne zajednice Rosulje, Siniša Mrkobrada, kaže da je Široka prva na listi prioriteta za rešavanje u naselju, te tvrdi da su neke komšije već popustile i pristale da ustupe zemlju.

– Sve ostalo možemo odložiti, i postavljanje klupa, i uređenje parkova. Reku Široku smo označili smo kao hitno, da bi se zaustavila pretnja po stambene objekte, a od Gradske uprave očekujemo da problem reše sistematski i da nam ne nude privremena rešenja – rekao je Mrkobrada.

PIŠE: Željka Javorac, EuroBlic

Tagovi: