Održana ''BaLMUN'' konferencija u Banjaluci

Na nekoliko dana, Banja Luka je postala sjedište Ujedinjenih nacija, tačnije simulacije rada te međunarodne organizacije. 450 mladih sa cijelog Balkana, ali i šire, u najveći grad Srpske, doputovalo je sa istim ciljem – da raspravlja o gorućim svjetskim temama.

I sve je kao u pravom UN-u, od strukture do plana rada.

“Ove godine je došlo mnogo učesnika iz Italije. Ja ću učestvovati na Savjetu bezbjednosti, koji je samim tim i najprestižniji komitet na ovogodišnjem banjalučkom modelu UN-a”, kaže Rikardo Tireli, učenik iz Italije.

“Ovo mi je prvi put da sam na bilo kakvoj konferenciji, tj na modelu UN-a. Za sada mi se mnogo dopada. Grad je prelijep, domaćini su mnogo ljubazni, i već prvi dan sam upoznala mnogo dobrih prijatelja”, rekla je Tamara Radovanović, učenica iz Srbije.

Organizaciju je u svoje ruke uzela banjalučka Gimnazija, uz pomoć gradskih vlasti. Rezultatom su zadovoljni. Nije mala stvar, kažu, što se baš u krajiškoj ljepotici, održava jedna od najbrojnijih simulacija do sad. Ovu petu, jubilarnu, obilježiće veliki broj radnih grupa, i zanimljive teme.

“Ove godine imamo i najviše komiteta do sada, imamo sedam od koji će svaki diskutovati dva velika globalna problema sa kojima se svijet trenutno susreće. Imamo komitete kao što su komitet za održivi razvoj, komitet za temu razoružanja, naravno Savjet bezbjednosti”, rekao je Jovica Jović, iz Gimnazije BL.

“Smisao “BALMUN” konferencije je u okviru koncepta UN-a i jeste upravo navikavanje na pregovaranje i dogovaranje. I ovi mladi ljudi u okviru Banjaluke kao divnog mjesta za takvu priliku imaće mogućnost da o globalnim temama i lokalnim temama razgovaraju i traže puteve rješavanja određenih problema”, poručio je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

A teme su raznolike. Od terorizma do globalnog zagrijavanja. Osim usvojenog znanja, u svoje zemlje, kažu učesnici, vratiće se sa novim poznanstvima, i lijepim iskustvima.

(ATV)

Tagovi: