Banjalučani umjesto Vrbasa izabrali turističke destinacije za prvi maj

Građani najvećeg grada Srpske iskoristiće produženi vikend kako bi posetili neku od evropskih prestonica, a nisu retki ni oni koji će otputovati na egzotične destincije.

Dok će jedni Praznik rada proslaviti uz roštilj na nekom od izletišta u okolini, drugima su izbor Budimpešta, Pariz, Beč, Venecija, Milano i Rim.

Retki srećnici sa dubljim džepom slobodne dane će provesti na Malti, u Dubaiju ili Maroku.

U turističkim agencijama su nam kazali da, zavisno od destinacije, prvomajska putovanja koštaju od 80 do nekoliko hiljada maraka.

- Za razliku od ranijih godina, građani su više zainetresovani za ova putovanja, a posebno je interesantno da smo mnogo upita i rezervacija imali zadnjih dana, što je neobičajeno. Brojni Banjalučani će Praznik rada provesti na hrvatskom primorju: Makarskoj, Opatiji i Istri, te na jezerima Sjeverne Italije- kaže Milijana Jenjić iz jedne turističke agencije.

Da se svest Banjalučana promenila kada je reč o putovanjima, te da sve češće slobodne dane koriste da negde otputuju, saglasna je i Branka Galić, vlasnica jedne od banjalučkih turističkih agencija.

- Za evropske metropole, Prag i Gardanalnd sa posetom Veneciji, danas kreće više grupa, a kada je reč o individualnim aranžmanima, najveće intereosvanje je za Toskanu, jezera Komo u Italiji i Bled u Sloveniji - navodi Galićeva.

Banjalučanka, Katarina Marić, sa suprugom i prijateljima za vikend putuje u Beč. Žele da iskoriste neradne dane, kako bi posetili ovu austrijsku prestonicu, a na proputovanju će posetiti i Bratislavu.

- Prošle godine smo roštiljali u okolini Banjaluke i još tad dogovorili

da ćemo ove negde otputovati. Podelićemo troškove za gorivo, smeštaj i hranu, tako da nas ovo putovanje neće mnogo koštati - kaže Katarina.

Pomama za letnjim aranžmanima

U agencijama navode da su Banjalučani uveliko počeli sa planiranjem letovanja, ističući da ih većina želi iskoristiti rane rezervacije, jer tako mogu da uštede i do 200 KM.

Trenutno su najpopularniji aranžmani na bazi polupansiona u Grčkoj - na Halkidikiju, Lefkadi i Tasosu, a veliko inetersovanje vlada i za Crnu Goru. Nisu retki ni oni koji sebi mogu da priušte i Tenerife, Tajland, Maltu, Dubai, ali i krstarenja.

PIŠE: Biljana Regulić, EuroBlic

Tagovi: