Banjaluka: Igra stihovima za praznik knjige

Praznik knjige - 81. rođendan Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske proslavljen je juče u Banjaluci, a sve je proteklo u znaku stihova.

Održano je interesantno takmičenje za srednjoškolce, a učestvovali su učenici šest banjalučkih škola. Ekipe školaraca imale su određeno vrijeme da pronađu 30 knjiga od kojih su slagali svojevrstan stih. Cilj je bio da se druže, upoznaju knjižni fond i da se istovremeno zabave.

- Osim rođendana biblioteke obilježili smo i 149 godina od nastanka srpske čitaonice koja se razvila iz banjalučke bogoslovije. Naša biblioteka je u velikom bibliotečko-informacionom sistemu dio balkanske mreže, radimo ozbiljno na digitalizaciji bibliotečke građe. Pripremamo za 140 godina od rođenja Petra Kočića kritičko izdanje "Sudanije" - rekla je direktorica Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić.

Ističe da su Dan biblioteke posvetili čitaocima, a za sinoć je bilo planirano otvaranje ljetnje terase.

- Odlučili smo da terasi damo interesantan naziv "Mačka na usijanom limenom krovu" po drami Tenesija Vilijamsa. Jer terasa koja gleda na Kastel je praktično krov Dječijeg pozorišta RS. Tu ćemo održavati književne večeri i druge programe, a i našim studentima koji uče ovdje služiće kao mjesto za odmor - kaže Petrović-Zečić.

U nacionalnoj biblioteci uvijek je mnogo aktivnosti, a trenutno je posjetiocima dostupna izložba "Čitamo i pišemo sa Anom Frank", a uskoro će biti otvorena postavka prvoj učiteljici u BiH Staki Skenderovoj.  (GLAS)

Tagovi: