Motel - dvorac u Šešlijama pod UNESCO zaštitom (FOTO)

Na sjednici Odbora za svjetsku baštinu organizacije UNESCO, proteklog vikenda predložena je dopuna spiska od 936 spomenika. Na 937. mjestu ove liste od sljedećeg mjeseca će se naći i velelepni motel-dvorac u Šešlijama.

Zbog jedinstvene vrijednosti ovog lokaliteta, i činjenice da motel „Gajić“ ispunjava gotovo sve kriterijume opisane u „Operativnim smjernicama za provedbu Konvencije o svjetskoj baštini“, ova velelepna građevina se prethodno našla  na državnoj listi značajnih kulturnih i prirodnih mjesta, što je bio preduslov za dalje korake u UNESCO-u.

-S obzirom na to da ovo monumentalno zdanje predstavlja remek-djelo ljudskog kreativnog genija i posjeduje jedinstveno svjedočanstvo kulturne tradicije jedne postojeće civilizacije, bilo je samo pitanje dana kada će se ovaj šešlijski biser naći na ovom spisku, izjavila je Irina Bokova, generalni direktor ove organizacije.

Ona je dodala kako joj je izuzetno drago što će motel „Gajić“ stajati rame uz rame sa Dioklecijanovom palatom, Eufrazijevom bazilikom, Sidnejskom operom, dvorcem Šenbrun, Kipom slobode, Stounhendžom i drugim svjetski poznatim građevinama.

Oduševljenje nisu krili ni lokalni umjetnici i arhitekte koji se slažu da je šešlijski motel jedinstven i izvanredan primjer gradnje, te da predstavlja neuporedivu estetsku vrijednost na polju svjetske umjetnosti i arhitekture.

-Ja sam arhitekta ovdje u Šešlijama, imam preko 40 godina staža i moram reći kako sam jedan od projektanata i izvođača radova. Ponosan sam, srce mi je puno. Vidite, kad pogledamo prvo ove stubove, duša mi zaigra. Niko u svijetu još nije uspio da spoji jonski i dorski stil, pa doda i zeru korintskog i toskanskog, a da se to tako lijepo uklopi. Niko živ, a ni mrtav. Kad uđete unutra, iznenađenje je još veće! Prelijevaju se renesansa, gotika, a ima i trun Vizantije, po sobama. Kuhinja je čista Mesopotamija! A kupole na krovu? Barok, ko Bog. Balkoni bacaju na Grčku, a kupatila su totalno Rimska. Fantastiš!, uzbuđeno je izjavio Stole Holcmajstorić.

Ovo veliko priznanje će, sigurni smo, uticati i na razvoj turizma RS, jer, kako čujemo, put Šešlija su iz cijelog svijeta krenuli turisti sa željom da uživo vide ovo čudo arhitekture.

PREUZELI SMO SA SATIRIČNOG PORTALA 50 NIJANSI PIVE :)

Tagovi: