U srcu Albanije: Muslimanska djeca pjevaju o Svetom Savi

U gradu Fieru, u Albaniji, živi pet hiljada Srba, od kojih je nekoliko hiljada muslimanske vjeroispovesti. Srbi muslimani — tako se izjašnjavaju. I takvih ima u više mjesta Albanije, posebno u Skadru, gdje je riječ uglavnom o porodicama porijeklom iz Podgorice i njene okoline. Ovi u Fieru su porijeklom iz Sandžaka, doselili se na albansku obalu 1924. godine.

Zahvaljujući zadivljujućoj hrabrosti i upornosti porodice Duljević, već petu godinu radi prva i jedina srpska osnovna škola u „zemlji orlova“. Za ovu prosvetiteljsku misiju, domaćin Ekrem Duljević, darovao je svoju kuću. Preuredio je za potrebe škole u kojoj danas nekoliko stotina đaka sriče srpsku azbuku. Uče o srpskoj istoriji i tradiciji.

Nastavu za učenike od prvog do četvrtog razreda izvode učitelji koji dolaze iz Skadra i Tirane, a angažovano je i šest vozača koji dovoze đake iz susjednih mjesta, piše Sputnjik.

U lijepo uređenoj učionici, okićenoj srpskim zastavama, prvi čas počinje školskom himnom „Sveti Sava“.

Učenici pokazuju sveske sa obrađenim gradivom ispisane na srpskom jeziku, ćirilicom i latinicom, crteže sa izložbe.

Na časove, kako rekoše, dolaze s velikom voljom, jer žele da što bolje ovladaju srpskim jezikom. Da steknu znanja o istoriji i kulturi svojih predaka. Nastavnik Kozma Dima na tabli ispisuje „Srbija je naša majka“, a đaci ga prate i čitaju u glas.

Kako kaže Ekrem Duljević, koji je i predsjednik „Jedinstva“, Udruženja Srba u Albaniji, nije sve baš išlo lako kako izgleda.

Prema njegovim riječima, bilo je svakojakih pritisaka, od skidanja srpskih simbola, zastave i table škole, do prijetnji smrću njegovoj djeci od pripadnika Crveno-crne alijanse.

(Sputnjik)

Tagovi: