Čestitka RTRS-u: Pročitajte pismo Srpske demokratske stranke

Srpska demokratska stranka uputila je danas pismo Uredništvu Radio televizije Republike Srpske.

Pismo prenosimo bez uredničkih intervencija:

Poštovani,

Na dan kada Radio-televizija Republike Srpske slavi dvadeset petu godišnjicu postojanja osjećamo potrebu da se obratimo trenutnom rukovodstvu Radio-televizije Republike Srpske ali i cjelokupnoj javnosti Republike Srpske. Počeci emitovanja programa Radio-televizije Republike Srpske bili su zaista teški.

Na današnji dan prije 25 godina nastao je „Kanal S“ na Palama putem kojeg je izvršeno
uključenje u program Televizije Novi Sad. Nešto kasnije je sa Pala emitovan i prvi program, pod uredničkom palicom tadašnjeg prvog pera Republike Srpske, prvog urednika programa tadašnjeg SRT-a Ilije Guzine.

RTRS je nastao i razvijao se zajedno sa Republikom Srpskom, pokazujući se u ratnom vihoru kao odgovoran i značajan medij koji ima ulogu da izvjesti civilno stanovništvo o stanju na ratištu.

Reporteri tadašnjeg SRT-a izvještavali su sa prvih borbenih linija nastojeći dati jasnu i preciznu informaciju porodicama vojnika o stanju na terenu. Svoju profesionalnu i ljudsku ulogu tih godina televizija svih građana Republike Srpske je radila besprekorno, dajuću doprinos u skladu sa svojim kapacitetima izgradnji Republike Srpske kakva danas
postoji.

Novi izazovi pred RTRS-om su nastupili 1997. godine kada se pod pritiskom međunarodne zajednice sjedište tadašnjeg SRT-a iz Srpskog Sarajeva preseljava u Banja Luku, a nad programom SRT-a se uvodi međunarodna supervizija. Period supervizije trajao je do 2000.

Godine, a taj period su krasile smjene prvih ljudi i najboljih novinara SRT-a kao i vođenje uredničke politike iz kancelarije OHR-a.

RTRS je preživio i iz međunarodnog protektorata izašao još snažniji.

Iako je preživio ratne vrtloge i brojne ratne i poratne izazove izražavamo bojazan da je danas, u mirodopskim uslovima, Radio-televizija Republike Srpske krenula stranputicom. I to ne zbog djelovanja Kancelarije visokog predstavnika kao 1997. godine već isključivo krivicom sopstvenog uredništva i sopstvene organizacije.

Od dolaska Milorada Dodika i SNSD-a na vlast 2006. godine u Republici Srpskoj uredništvo RTRS-a je izgubilo autonomiju i postepeno postalo javno glasilo SNSD-a umjesto javnog emitera koji na osnovu visokih moralnih i profesionalnih standarda treba da radi u interesu svih građana Republike Srpske.

Politička šapa Milorada Dodika potpuno je preuzela novinarsko pero uređivačke politike RTRS-a i još uvijek ne pokazuje želju da to pero ispusti. Politički protivnici Milorada Dodika se putem medija koji Vi uređujete i koji se predstavlja kao „javni servis svih građana“ bezdokazno šikaniraju, lažno optužuju i diskredituju na najgori mogući način, a sve u ime javnosti o čemu je najbolje svjedočenje dao Rajko Radovanović u jednom od svojih prvih i poslednjih obraćanja javnosti.

Radio-televizija Republike Srpske zaslužuje mnogo više od toga da bude javno glasilo vladajućeg režima. Istorija i ovih 25 godina trajanja RTRS-a nas sve obavezuje da i ovaj izazov skupa prebrodimo. Na Vašem uredništvu je najveća odgovornost.

Zbog interesa Republike Srpske i svih njenih građana neophodan nam je nezavisan javni servis čiji program neće biti korišten u svrhe političkog podkusurivanja i najpodlije političke manipulacije.

Republici Srpskoj treba snažan i nezavisan javni servis. Uredništvo mora da prepozna ovu činjenicu i da prestane da od RTRS-a pravi politički bilten vladajućeg režima.

Srećan rođendan Radio-televiziji Republike Srpske.

(mojabanjaluka.info)

Tagovi: