Evo šta treba da uradite na Vaskršnji ponedjeljak da bi vam godina bila uspješna

Danas počinje svijetla nedelja. U većini srpskih sela vaskršnji praznici traju tri dana. Na današnji dan se nastavljaju obilne gozbe na kojima se goste, rođaci, komšije, prijatelji i kumovi.

Hrišćani danas slave veliki vjerski praznik Vaskršnji ponedeljak, ili drugi dan Vaskrsa, koji se u našem narodu naziva i Svijetli ponedeljak.

Litije kreću u mnogim mjestima kako bi godina bila rodna i berićetna. Isto se čini u manastiru Hilandar. Rano izjutra po završenoj službi u hramu monasi napuštaju crkveno dvorište noseći u povorci crkvene relikvije.

Važno je da zapamtite da je današnji dan, dan ispunjen veseljem. Zato se družite i veselite i čeka vas uspješna godina.

Momci uradite ovo da biste bili srećni

Prema starim običajima momci bi danas trebalo da potraže svoju sreću, tačnije da se fijakerom izvezu na ulice i obilaze djevojke koje su za udaju.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, se zadržao običaj polivanja djevojaka na uskršnji ponedeljak. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama djevojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi djevojku.

Kada bi došli do kuće djevojke, oni bi se prvo najavili roditeljima, pa potom pozvali djevojku da izađe. Tu, na kućnom pragu, momci su djevojke polivali vodom preko kose, a nekad i preko cijelog odijela. Nakon toga, djevojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, kako bi se pokazala kao sposobna domaćica, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih djevojačkih grijehova, a to takođe podsjeća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije djevojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi.

U nekim dijelovima Srbije kaže se da mladići koji planiraju da uplove u bračne vode u ovoj godini, to moraju da objelodane upravo na Vaskršnji Četvrtak, kako bi imali sreće u predstojećem bračnom životu.

Uskrsni ponedeljak se u pojedinim mjestima zove i pobusani ponedjeljak, iz razloga što po narodnom običaju, treba pobusati grobove umrlih srodnika busenjem sa zelenom travom. Naime, taj dan je posvećen upokojenima i stoga treba otići na groblje i zapaliti svijeću, urediti groblje, odnijeti farbana jaja na grob, jer je taj dan posvećen upokojenima.

Tagovi: