Banjalučanin Željko Pavlović u prestižnoj trci ''24 sata Le Mana''

Na najzahtjevnijoj, najtežoj i najprestižnijoj trci motociklista na svijetu, 24 sata Le Mana, srpski tim predvođen vozačem Daliborom Miletićem i njegovim kolegama Željkom Pavlovićem, Draganom Ljubinkovićem i rezervom Brendon Cretu zauzeo je 15. mjesto u najjačoj kategoriji Super bike, EWC i tako ostvario izuzetan rezultat i uspjeh.

Srpski tim osvojio je prve bodove u okviru Svjetskog prvenstva u disciplini “Endurance” u trkama izdržljivosti. Pobjednik jubilarnog moto Le Mana je ekipa Yamaha tim GMT 94. Drugo mjesto zauzela je Yamaha YART, a trećeplasirani je fabrički tim Kawasakija.

U najjačoj klasi u konkurenciji sa fabričkim timovima Honde, Yamahe, Kawasakija, Suzukija, BMW, Ducatija, članovi srpskog tima vozili su 24 sata bez prestanka Yamahu R1. Uspjeh je još veći, zbog činjenice da je srpska ekipa prvi put u istoriji učestvovala u najjačoj klasi i da je ove godine konkurencija bila paklena. Veliki broj vrhunskih ekipa nije uspio ni da se kvalifikuje za trku, jer su kvalifikacije prošle samo timovi koji su kasnili do 25% vremena u odnosu na najboljeg(Yamaha Yart) koji je osvojio pol poziciju i oborio rekord staze.

Prije početka trke, na ceremoniji svečanog otvaranja jubilarnog, 40. Le Mana, pred 150.000 gledalaca, intonirane su himne svih učesnika najprestižnije trke na svijetu. Članovi našeg tima iz Srbije i Republike Srpske ponosno su otpjevali himnu “Bože pravde”.

Tokom trke, nas tim je u boksu, svakih 40 minuta dosipao gorivo, mijenjane su gume, kočnice, otklanjani su kvarovi na motociklu. Tehnički problemi sa elektronikom, izduvnom granom i ostalim dijelovima Yamahe pratili su nas tim od subote u 23h(8 sati od starta) do završetka trke u nedelju u 15h. Samo jedan boravak u boksu i otklanjanje kvara trajao je 25 minuta. Ipak, najveći problem dogodio se 3 sata prije kraja trke, kada je jedan od takmičara u krivini udario našeg Dalibora Miletića. Tom prilikom nas najbolji vozač je pao. Završio je u medicinskom centru. Srećom, samo je ugruvan. Motocikl je ozbiljno oštećen i mehnicari su dali sve od sebe kako bi što prije izašao na stazu sa novim vozačem. Tokom trke svih 15 clanova tima disalo je kao jedan. Svojom požrtvovanošću nadoknadili su razliku u materijalnim sredstvima koje su suparnički, bogati timovi uložili u pripremu za trku.

Auto moto savez Srbije (AMSS) prepoznao je značaj takmičenja za razvoj srpskog moto sporta i pomogao je odlazak našeg tima u Le Man. Tamo su predsjednik AMSS Mirko Butulija i pomoćnik predsjednika za sport Božidar Mihailović pružili punu podršku našem timu prije i tokom trke. Na marginama velike manifestacije, čelnici Saveza sastali su se sa predsjednikom Moto saveza Francuske Jaques Bolle i potpredsjednikom Olimpijskog komiteta Francuske Jean Pierre Mougin. U otvorenom razgovoru dogovoren je konkretan nastavak saradnje, koja ima za cilj unapređenje i razvoj moto sporta u Srbiji. Predsjednik AMSS Mirko Butulija rekao je da je sam nastup našeg tima značajan za afirmaciju i budućnost moto sporta u Srbiji. Prema riječima Butulije, uz AMSS kao društveno odgovorne organizacije i Ministarstva omladine i sporta, neophodno je da i ostali segmenti društva daju pun doprinos u razvoju moto sporta.

Sljedeća trka biće organizovana 20. maja u Njemačkoj.

(Kurir)

Tagovi: