Manje opštine, veća primanja: Najveće plate imaju radnici u Stanarima

Najveću prosečnu platu - 1.142 KM lane su imali građani Stanara najmlađe opštine u Srpskoj, dok su najmanje zarađivali stanovnici Kupresa - 404 KM.

Republički zavod za statistiku RS je objavio publikaciju o prosečnim zaradama u kojoj je navedeno da je prosečna plata u Srpskoj prošle godine iznosila 836 KM i da je porasla za 18 KM u odnosu na 2012. godinu.

Međutim od 64 opštine u RS, u većini njih građani su zarađivali manje od proseka.

Najveće prosečne plate od oko 1.000 KM osim u Stanarima zabeležene su u Gacku - 1.010 KM i Ugljeviku 1.130 KM.

Platu veću od proseka lane su zarađivali i građani Foče - 976 KM, te Banjalučani čija prosečena plata je iznosila 962 KM.

Oko 900 KM su bile prosečne plate u Istočnom Drvaru i Istočnom Mostaru te Istočnom Novom Sarajevu gde je prosečena plata u odnosu na 2012. povećana za 130 KM.

Pored Meštana Kupresa koji su mesečno zarađivali nešto malo više od minimalca, najlošije su bili plaćeni meštani Donjeg Žabara -567 KM i Jezera - 559 KM.

Osnovni razlog većih primanja u ovim opštinama su termoelektarne u kojima je zaposlena većina stanovništva.

Miloš Todorović, član Udruženja ekonomista RS „Swot“ kaže da opštine koje imaju termoelektrane imaju mali broj stanovnika.

- Te opšine imaju kombinaciju velikog sistema koji donosi profit, a nemaju velike troškove - navodi Todorović.

On dodaje da su u Banjaluci plate veće od proseka, jer je reč o gradu sa najviše stanovnika i administrativnom i finansijskom centru.

- Interesantna je Foča koja nema veliki broj stanovnika, ali postaje postala regionalni i univerzitetski centar što sa sobom donosi pokretanje određenih delatnosti - navodi Todorović.

Što se tiče opština sa najmanjim zaradama one nemaju ni dovoljno stanovnika ni privrednih aktivnosti.

- Ove opštine nemaju preduzeća a i budžet od pdv-a koji se raspređuje na osnovu površine, broja učenika i broja stanovnika im je manji - ističe Todorović. On ističe da republički prosek plata nije realan jer ga određuju visoke plate u administraciji i finansijskim oblastima.

- Kod nas su administrativni radnici više plaćeni od radnika u privredi za razliku od razvijenih zemalja gde je situacija obrnuta - naglašava Todorović.

Kada bi se računao prosek zarada u proizvdonom sektoru on bi dodaje Todorović bio mnogo niži.

Troškovi veći od plata

Kada se uzmu troškovi života za prošlu godinu zaključak je da prosečni građani u RS gde god živeli ne zarađuje dovoljno za život.

Podaci Saveza sindikata RS pokazuju je za osnovne životne troškove četvoročlane porodice u decembru prošle godine trebalo 1.868 KM što su više od dve prosčene plate u RS.

Najviše novca 689 KM trebalo je za prehranu, zatom za stanovanje i komunalne usluge 578 KM.

PIŠE: Borka Budić, EuroBlic

Tagovi: