Tradicija živi u Šamcu: Održano ''Šamačko proljeće'' (FOTO)

U Šamcu je održana 14. Međunarodna revija folklora ''Šamačko proljeće'' na kojoj je učestvovalo oko 300 članova kulturno-umjetničkih društava iz Srbije, Crne Gore, Republike Srpske i Federacije BiH.

Šamačkoj publici sinoć su se koreografijama predstavili kulturno-umjetnička društva "Šamac" iz Šamca, "Piva" iz Plužina, "Dunav" iz Apatina, "Ani" iz Lijevča, "Preporod" iz Odžaka, "Panonija" iz Tuzle i "Đerdan" iz Srpskog Miletića. 



Tradicionalnu Međunarodnu reviju folklora otvorio je načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević koji je poželio da mladost ne promiviše samo kulturu i tradiciju srpskog i ostalih naroda, već da se između njih rodi i ljubav. 

Mladen Radović, predsjednik KUD "Šamac", koje je organizator ove manifestacije, istakao je da su uspjeli da Međunarodna revija folklora postane ozbiljan festival. 

"KUD `Šamac` je ponos i dika naše opštine. Imamo čime da se ponosimo, prenijeli smo najljepšu priču o svojoj opštini. Nastupali smo više od 800 puta širom svijeta. Imamo mladost na koju smo ponosni", rekao je Radović. 



On je podsjetio da se pripremaju u uzvratnu posjetu Srpskom Miletiću, Apatinu, Crnoj Gori, ali i da nastupaju u inostranstvu. 

Predsjednik KUD "Dunav" iz Apatina Milan Bursać rekao je da se ovo društvo predstavilo igrama iz Like, odakle većina članova vodi porijeklo, pa tako čuvaju i njegujutu tradiciju i običaje tog područja.

Predsjednik KUD "Plužine" Milenko Mićanović rekao je da su se predstavili igrama durmitorskog područja, običajima iz Pive, te da bi volio da je više ovakvih festivala da se okuplja srpski narod i čuva tradicija. 

Tagovi: