Prirodni dragulj u Srpskoj: Prašuma Perućica nominovana za upis na listu svjetske baštine (VIDEO)

Državna komisija za saradnju BiH s UNESCO, kojom predsjedava ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, usvojila je nominaciju Prašume Perućica za upis na Tentativnu listu UNESCO.

Nominacija Prašume Perućica za upis na Tentativnu listu biće dostavljena Centru za svjetsku baštinu UNESCO.

U materijalu za nominaciju koji je dostavljen od nadležnog Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske a pripremljen u Javnoj ustanovi Nacionalni park „Sutjeska“, navedeno je da je u samom srcu Nacionalnog parka „Sutjeska“ smješten prirodni rezervat Perućica, najočuvanija i najveća prašuma u Evropi u kojoj je strogo zabranjena bilo kakva intervencija čoveka.

U Prašumi Perućica registrovano je preko 170 vrsta drveća i grmlja, te preko 1000 vrsta zeljastih biljaka, od kojih su brojni endemi pa se Prašuma Perućica smatra lokacijom od posebnog naučnog interesa.

Državna komisija za saradnju s UNESCO razmotrila je i usvojila Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Područje Starog grada oko Starog Mosta u Mostaru i Izvještaj o stanju očuvanosti dobra svjetske baštine Most Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu. Izvještaji će biti dostavljeni Centru za svjetsku baštinu UNESCO.

Podržana je kandidaturu Udruženja Pontanima za dobijanje statusa UNESCO Umjetnika za mir. Članovi Komisije za saradnju BiH s UNESCO informisani su o pozivu za dostavu prijava za UNESCO mrežu kreativnih gradova.

(Radio Sarajevo)

Tagovi: