Na Petrićevcu život kao u getu (FOTO)

U jednom ogranku Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića, mještani skoro deceniju i po maštaju o rasveti i asfaltiranom putu.

Navikli su, kažu, da se snalaze sami: zajedničkim snagama su prije nekoliko godina put nasuli šljunkom i kupili stubove za struju, svake zime sami čiste snijeg sa puta jer zimska služba ne prolazi kraj njihovih kuća.

Prekipjelo im je kad su im nedavno stigli računi „Čistoće“za smeće koje moraju da nose pola kilometra od domaćinstava.

- Smeće iznosimo na glavnu cestu, koja je udaljena sigurno 600 metara od naših kuća. Nije u redu da nemamo ni kantu, ni kontejner i da toliko pješačimo. Vjerujte, nije problem izdvojiti nekoliko maraka mjesečno za smeće, ali pitamo se zašto? Iz „Čistoće“ su nam ranije rekli da nećemo dobiti račune dok nam se ne postave kante sa poklopcima, ali su ipak stigli, a kanti nigdje- kaže mještanka Ankica Topalović.

Mještani tvrde da kamion „Čistoće“ redovno prolazi u susjednu ulicu, a da njih zaobilazi.

Smeće je tek jedna stavka, a veliki problem im pravi i mračna ulica, jer rasvjete uopšte nemaju.

- Naša ulica ima 50 djece, koja se po mraku vraćaju iz škole. Roditelji svako veče izlaze pred njih jer ih ne smemo pustiti da sami tumaraju. Ne tražimo mi mnogo i nemoguće, samo da živimo život dostojan čovjeka - kaže Stanko Grubor, jedan od mještana i pita se zašto su njihova djeca manje bitna od vršnjaka iz centra.

Stanovnici ovog kraja Banjaluke napominju da svoje obaveze prema Gradu redovno izmiruju, ali da zauzvrat ne dobijaju ništa.

- Tražili smo od Grada da nam izađe u susret, ali oni se izvlače na to da mi još nismo upisani u važeći regulacioni plan. Ali, kad plaćamo građevinske dozvole, to im ne predstavlja problem. Svjesni smo da se ne može rešiti sve odjednom, ali može jedno po jedno - kaže Ankica Topalović.

Dodaje da neke komšije građevinske dozvole imaju već 12 godina.

Milan Plavšić, tehnički direktor „Čistoće“ ističe da njihov kamion prolazi u sve ulice u koje može da uđe, te da je sa ovom ulicom „vjerovatno problem nepristupačan teren“.

- Poslaćemo ljude na teren da vide o čemu se radi i kakav je problem sa odvozom smeća u ovoj ulici - navodi Plavšić.

On podsjeća da je nabavka i postavljanje komunalne opreme u nadležnosti Grada, a ne „Čistoće“.

Iz Gradske uprave nisu dali odgovore da li će ovaj ogranak Ulice Kralja Aleksandra I Karađorđevića

dobiti asfalt i rasvetu, te da li je u planu postavljanje kontejnera ili kanti.

Uzdaju se u gradonačelnika

Mještani ističu da ih je nekoliko dana pred izbore, a na poziv mališana iz ove ulice, obišao i sadašnji gradonačelinik Igor Radojičić, kome su, takođe, ispričali kakve ih brige more.

- I ranije smo se obraćali Gradskoj upravi, ali on je bio jedini koji je došao i popričao sa nama, ali na tome se sve završilo. Valjda nas nije zaboravio - uzdaju se mještani. (BLIC)

Tagovi: