ZLOUPOTREBE U JAVNOM SEKTORU: Imaju višak činovnika, a angažuju honorarce

Iako imaju i višak zaposlenih službenika, javne ustanove i institucije u RS imaju praksu da za određene poslove u nedogled angažuju povremene saradnike.

Međunarodni monetarni fond je upozoravao da ima prevelik broj radnika u javnom sektoru, a kada se broju stalno zaposlenih dodaju radnici koje javne ustanove angažuju na osnovu ugovora o delu ili privremenim poslovima problem postaje još veći. S jedne strane javni sektor ima previše stalno zaposlenih koji ne rade dovoljno, a s druge strane angažuju se radnici za bavljanje poslova po potrebi, sa kojima se godinama ne zasniva radni odnos i koji zvanično ne ulaze u statistiku zaposlenih.

“EuroBlicu” su se javljali mladi koji se žale da već godinama potpisuju ugovore o delu u Poreskoj upravi i Republičko upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, bez nade da će njihov status biti regulisan. - Angažuju nas na mesec, dva u različito doba godine, pa nas pošalju kući i tako nas “vuku” godinama. Očigledno je da im trebamo. Međutim ne računa nam se radni staž, a godine prolaze - kažu mladi ljudi.

U Poreskoj upravi RS nismo dobili odgovor na pitanje koliko su prošle godine sklopili ugovora o delu i za koje poslove.

U Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove RS, koja ima 846 radnika rekli da su lane po ugovoru o delu angažovali 520 radnika, od čega su za 457 iz sredstava projekta, a za 63 sa namenskog računa RUGIPP.

- Za potrebe izrade privremene baze podataka i digitalnog arhiva angažovano je 44 osoba - kažu u RUGIPP.

Na ovaj problem je upozorila Glavna služba za reviziju javnog sektora koja je utvrdila da su organi uprave RS od 2013–2015. godine izdvojili 17 miliona KM za čak 3,8 miliona ugovora o delu, za privremene poslove, komisije i radne grupe i slično.

- Dominiraju troškovi po osnovu ugovora o delu, koji istovremeno imaju i najveći rast. Broj osoba koje su bile angažovane povećan je sa 1200 u 2013. godini na 1700 u 2015. godini, ne računajući osobe angažovane za rad u komisijama i radnim grupama - naveli su revizori.

Analiza je pokazala da su u javnom sektoru privremeno angažovani radnici za poslove za koje postoje sistematizovana radna mesta, pa i u slučajevima kada pored privremeno angažovanih radnika postoje stalno zaposleni radnici koji obavljaju iste poslove.

Izvlačenje novca

Marko Martić, izvršni direktor Centra za istraživanje i studije “Gea” kaže da su dva razloga ove pojave.

- Prvi je da onaj ko se odluči da angažuje neku osobu ugovorom o delu ima manje obaveza, a drugi da se sklapanjem ugovora o delu i angažovanjem osoba bez zasnivanja radnog odnosa u organima uprave moguće izvlači novac iz budžeta na nečije privatne račune - kaže Martić.

PIŠE: Borka Budić, EuroBlic

Tagovi: