Govedarica: Ne zaboraviti zločine

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica poručio je danas u Sijekovcu da zločin nad civilima koji se dogodio u ovom mjestu prije 25 godina ne smije biti zaboravljen i da neko za to mora odgovarati.

Govedarica je istakao da srpski narod ima pravo na pravdu, te da za ovaj zločin postoje odgovorni koji nikada nisu bili kažnjeni.

“Sijekovac se ne smije zaboraviti, jer postoji opasnost da se to isto ponovo dogodi. Za zločin i masakr u Sijekovcu neko mora odgovarati”, rekao je novinarima Govedarica, koji je bio član delegacije Narodne skupštine Republike Srpske na obilježavanju 25 godina od stradanja srpskih civila u Sijekovcu kod Broda.

Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom danas je u crkvi u Sijekovcu služio Svetu arhijerejsku liturgiju, a potom i parastos za srpske civile iz ovog mjesta koji su ubijeni na današnji dan i u nekoliko navrata kasnije 1992. godine.

Regularne snage Hrvatske, sa paravojnim muslimansko-hrvatskim Formacijama iz tadašnje Republike BiH, izvršile su stravične zločine u nekoliko navrata 1992. godine u selu Sijekovac, opština Brod, zvjerski usmrtivši 46 civila, uglavnom žena, djece i staraca.

Najmlađa žrtva bio je Drago Milošević /17/, a najstarija Vaso Zečević /77/. Zapaljeno je 15 kuća, kao i crkva Svete velikomučenice Marine.

U prvom ratnom zločinu počinjenom na teritoriji BiH za sat vremena ubijeno je devet osoba, među kojima najviše članova porodica Milošević i Zečević, gde su ubijeni očevi sa dva, odnosno tri sina.

Tagovi: