Aranžmani s MMF suprotni zakonu

Srpska demokratska stranka poziva ministra finansija u Vladi Republike Srpske Zorana Tegeltiju da, umjesto što na najneobzirniji način obmanjuje javnost, objavi informacije na kojoj je sjednici Savjeta ministara BiH razmatrano pismo namjere MMF-u, kada se Savjet ministara izjasnio o njemu i kada je odobrio aranžman sa MMF, saopšteno je iz te stranke.

Dalje navode da "takvu sjednicu Savjeta ministara neće naći jer se aranžmani sa MMF-om prave mimo institucija, neustavno i nezakonito, na način da šest ljudi iz tri partije – SNSD-a, SDA i HDZ-a sjednu, potpišu pismo namjere MMF-u i zaduže građane".

"Podsjećamo ministra finansija Zorana Tegeltiju da je čak i bivši član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović svojevremeno potezao pitanje zakonitosti i ustavnosti aranžmana sa MMF-om, upravo zato što nijedan takav aranžman nikada nije ratifikovan od Parlamentarne skupštine BiH i Predsjedništva BiH, kao što nikada niko, od ustavom i zakonom ovlašćenih institucija, uključujući i Savjet ministara, nije dao saglasnost da se o ovakvim aranžmanima uopšte pregovara", kaže se u saopštenju.

SDS upozorava ministra Tegeltiju da su ovakvi aranžmani suprotni zakonu o zaduživanju, dugu i garancijama BiH i zakonu o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora BiH, što je svojevremeno tvrdilo i Predsjedništvo BiH čiji je, kako navode, član bio funkcioner SNSD-a Nebojša Radmanović.

"Na kraju, još jednom pozivamo ministra finansija RS Zorana Tegeltiju da objavi zapisnik sa sjednice Savjeta ministara BiH na kojoj je tobože odobren aranžman sa MMF-om", stoji u saopštenju SDS-a.

(BN)

Tagovi: