UKC RS prodaje staru arhivu: Kilogram papira 0,14 KM

Arhiva UKC kojoj je istekao rok čuvanja ide na doboš. Čak 300 metara zastarjelih dokumenata, sortiranih u registratore na hodnicima u podrumu Pulmologije čekaju kupce.

Zainteresovana preduzeća i građani mogu da dostave zapečaćene ponude do kraja marta.

Početna cijena za stari papir je 14 feninga po kilogramu. Zainteresovani mogu svakodnevno da vide šta se nudi.

“Kad pogledate materijalna korist od tog neće biti velika, međutim za nas će biti ogromna materijalan korist, ogromna korist u sve i jednom smislu a to je prvenstveno oslobađanje ovih prostora jer mi moramo da određenu, i to veliku medicinsku dokumentaciju i drugu arhivsku građu da čuvamo za stalno”, rekla je saradnik za informisanje UKC RS Tamara Radlović.

Arhivari Kliničkog centra, pažljivo čuvaju trajnu medicinsku dokumentaciju čak i iz 1936.godine. Obrasci za penzionisanje, istorije bolesti pacijenata, otpusne liste, dosijei radnika – sve im je pri ruci u svakom momentu. Često na njihova vrata osim kolega iz Arhiva Srpske, pokucaju i obični građani.

“Na primjer ako je vezano za bolest i sad da je baka umrla od nečega, znači genetski pretežno traže da se vidi šta se tu sve događa. Isto tako imamo ratne godine, istorija bolesti, zbog toga što jako puno imaju revizije invalidnosti i onda dolaze ljudi po te istorije koje mi fotokopiramo i izdajemo”, rekao je arhivar Centralne arhive UKC RS Gordana Stijak.

Kada se riješe viška dokumenatacije, odahnuće, pričaju arhivari, a prostor koji drže pod konac će prodisati. Pa “Jovo na novo”.

U podrumu Pulmologije u srcu Banjaluke, nalazi se 20 prostorija punih trajne arhivske građe. U registratorima u hodnicima nalazi se materijal koji će biti ponuđen na licitaciji, a u registratorima su najčešće izvještaji iz banke i različite fakture.

(atv.bl)

Tagovi: