Prijedor tuguje za Duškom Dževar: Svi su radili svoj posao

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je danas da je grad Prijedor učinio sve što je bilo moguće da pokuša da pronađe tijelo nastradale maloljetnice Duške Dževar  koja je nesretnim slučajem 5. marta izgubila život u rijeci Sani.
"Na žalost, ostaje da i mi konstatujemo da je sinoć pronađeno tijelo maloljetne djevojke Duške DŽever nakon potrage koja je trajala 17 dana i da smo učinili što je bilo u našoj moći da se ova potraga i ranije završi", rekao je Đaković na današnjoj konferenciji za novinare. 

On je istakao da je u dogovoru sa lokalnim ekipama civilne zaštite i vatrogasne jedinice posegao i za republičkim resursima u nastojanju da se pronađe tijelo djevojke. 

"Na naš poziv su se odazvale i kolege iz Republičke uprave civilne zaštite i Slovenije, koji su se odmah aktivno uključili u potragu", rekao je Đaković. 

On je dodao da je ta akcija bila neuspješna jer je vodostaj bio visok i tijelo juče pronađeno izvan područja koje je pretraživano. 

"Iako je riječ utjehe nemoguće dati, nadam se da će porodica imati snage da prevaziđe ovu tragediju, a mi da se nadamo da se ovako nešto više nikada neće dogoditi u našem gradu", istakao je Đaković. 

Šef Odsjeka civilne zaštite Dušan Vranješ je istakao da je ovaj odsjek objedinjavao sve preduzete aktivnosti svih subjekata koji su bili uključeni u traženje nestale utopljene osobe. 

"Zadovoljni smo sa učešćem svih subjekata i ovo je bio jedan primjer dobro koordinirane i sprovedene akcije, mada je hidrološka situacija bila otežavajuća okolnost da se akcija ranije završi", rekao je Vranješ. 

On je dodao da se ovo iskustvo može koristiti za druge akcidentne situacije jer je ova potraga bila primjer kako se dobrim pristupom može organizovati saradnja i pomoć drugih, susjednih republika i država na traženju nestale osobe. 

Starješina prijedorske Teritorijalne vatrogasne jedinice Nebojša Miljuš je naglasio da je ova jedinica od prvog trenutka upotrijebila sve postojeće kapacitete. 

"Potragu smo u startu proširili na kolege iz Novog Grada i Kozarske Dubice koji su nam pomagali, a imali smo pomoć od Republičke uprave Civilne zaštite i Civilne zaštite Slovenije koja je sa specijalnim psima tragačima učestvovala u ovoj akciji", rekao je Miljuš. 

On je dodao i da su tokom čitave akcije bili aktivni pripadnici Centra javne bezbjednosti Prijedor koji su od prvog dana bili uključeni u svakodnevnu potragu za nesrećnom djevojkom. 

Maloljetna D.DŽ. je nesrećnim slučajem upala u rijeku Sanu sa gradskog mosta 5. marta i od tada je sve do sinoć, kada je njeno tijelo pronađeno u rijeci Uni kod Donje Gradine, trajala je intenzivna potraga tokovima rijeka Sana i Una i priobalnog područja. 

Nakon što je tijelo danas identifikovano, porodica je zatražila odbukciju koja će u Zavodu za sudsku medicinu u Banjaluci biti obavljena sutra.

Tagovi: