Djeca igraju u NBA ritmu

Liga mladih BiH počinje ove subote, a njen start bio je zakazan proteklog vikenda, ali je zbog određenih nedoumica prolongiran za sedam dana.

Liga mladih odnosi se na pionirsko, kadetsko i juniorsko prvenstvo u obje konkurencije, a u muškoj nastupa po deset klubova u tri kategorije. Hrvatski klubovi su napravili problem, jer su odustali od učešća pa se morao mijenjati koncept po kojem se popunjavala liga. Prvobitno je trebalo da broji deset klubova, po tri iz KS Republike Srpske, FBiH i Herceg-Bosne, dok bi se posljednji dobijao kvalifikacijama tri ekipe iz ovih saveza. Odlukom Hrvata da odustanu došlo je do različitih mišljenja da li takmičenje treba da bude sa osam ili deset klubova. Srpska strana je zahtijevala jednak broj učesnika kao FBiH, ali to na kraju nije slučaj pa se može reći da su srpski klubovi ponovo izvisili. Na kraju Ligu mladih igraju svi učenici finalnog turnira RS, odnosno četiri kluba, dok FBiH ima šest ekipa, s tim da u juniorskoj konkurenciji nastupa Zrinjski.

- Liga počinje u subotu i više nema odgađanja. Ostaje isti broj klubova pa će se sve stići u junu, jer tada prestaje škola. Nema nikakvih promjena, a kasnilo se iz tehničkih razloga dok je USAID prije dvadesetak dana uplatio novac - rekao je generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Dubravko Barbarić.

Raspored i kalendar lige su posebna priča, jer će za 17 dana juna biti odigrano čak sedam kola. Djeca ulaze u NBA ritam, što nikako nije ispravno i neke stvari moraće da se mijenjaju. Takvog stava je trener Igokeinih juniora Žarko Milaković, koji ima pozitivan stav o ovom takmičenju, ali bi ga organizovao na drugačiji način.

- Liga mladih je donijela dosta dobrog reprezentaciji i klubovima. Da bismo zadržali talentovanu djecu, moramo da im damo kvalitetno takmičenje gdje imaju ambiciju i afirmaciju. Godinama se ne nalaze dobra rješenja što se tiče kalendara. Djeca ulaze u reprezentativni ciklus i moj lični stav je da kalendar Lige mladih treba da prati kalendar Lige 10 BiH. Predlažem da u oktobru budu odigrane kvalifikacione utakmice područnih košarkaških saveza na nivou Republike Srpske i da najbolji idu u Ligu mladih. Tako ni Liga Republike Srpske ne gubi na značaju, jer bi ostali klubovi nastupali u njoj, a ovi iz Lige BiH se priključivali za Superligu i završnicu. Trenutni sistem nije dobar, jer je takmičenje katastrofalno ubrzano - rekao je Milaković.

Fajnal for Lige mladih zakazan je u Sarajevu za 24. i 24. jun, a kako saznaje "Glas Srpske", potpisan je ugovor sa USAID-om na tri godine pa bi se izbjegla situacija iz prošle godine, kada nije igrana liga nego samo završnica. Klubovi su uplaćivali kotizaciju od 1.000 maraka.

Rano za U14

Žarko Milaković smatra da zbog velikih napora i još nekih faktora djeca do 14 godina ne treba da se takmiče u Ligi mladih.

- Daleka putovanja nisu za tako malu djecu, a još kada dodate da su tri kluba vezana to podrazumijeva cjelodnevno ostajanje u sali. Rano uvođenje u pritisak pobjede i poraza takođe nije dobro za njih - rekao je Milaković.

U14

Spars (Sarajevo), Lajons (Tuzla), Sloboda (Tuzla), Čelinac Abeceda (Zenica), Mladost (Mrkonjić Grad), Konjic, Budućnost (Bijeljina), Leotar (Trebinje), Koš (Sarajevo).

U16

Spars (Sarajevo), Kengur (Tuzla), Sloboda (Tuzla), VBS (Teslić), Abeceda (Zenica), Ruki (Banjaluka), Konjic, Budućnost (Bijeljina), Leotar (Trebinje), Gen (Sarajevo).

U18

Spars (Sarajevo), Zrinjski (Mostar), Sloboda (Tuzla), Igokea (Aleksandrovac), Čelik (Zenica), Borac (Banjaluka), Turbina (Jablanica), Zvornik basket, Leotar (Trebinje), Koš (Sarajevo).

Tagovi: