Skupu opremu hlade samo dvije klime: Kakva država, takav i informatički sistem

Institucije BiH već danima su u informatičkom mraku zbog kvara na klima-uređajima koje hlade sobu sa serverom.

Kako saznaje ''EuroBlic'', sobu sa sofisticanom opremom hladile su samo dve klime, od kojih je jedna pregorela pre oko mesec dana, dok je druga radila s pola kapaciteta, ali je i ona otkazala. Sumnja se i na kvar na samom serveru, što bi moglo skupo da košta.

Zbog toga ne rade zvanične internet stranice Saveta ministara, Predsedništva BiH i brojnih drugih instutucija, što su primetili svi koji su pokušali da im pristupe, ali niko od nadležnih do sada javnost nije obavestio o ovom skandalu. Naime, oko 15 institucija uopšte nema intrenet, pa službenici nemaju pristup službenim mejlovima.

U Službi za informisanje Saveta ministara BiH potvrđeno nam je postojanje kvara.

- Server je pao, desio se kvar zbog sistema hlađenja. U toku su radovi; nemamo informacije kada će biti popravljeno – kažu u Službi.

Govoreći kako bi trebalo da bude u praksi, direktor Agencije za informaciono društvo RS Srđan Rajčević objašnjava da u terminologiji informacione bezbednosti postoji nešto što se zove kritična infrastruktira.

- Mislim da bi svaka država, ili neko ko pretenduje da bude država, trebalo da ima egzaktne podatke šta se smatra kritičnom infrastrukturom i o načinu na koji se ona obezbeđuje, sa aspekta fizičke i informacione bezbednosti i održavanja. Ovo što se desilo u Savetu ministara je nedopustivo. Ako je istina da nemaju ni rezervni sajt, onda je to zabrinjavajuće. Šta možemo da očekujemo u budućnosti? Da usled i najmanjeg kvara zavisi funkcionisanje administracije na nivou zajedničkih institucija – pita Rajčević.

Oprema od dva miliona KM

Kako saznajemo, u informacione tehnologije Saveta ministara BiH je u poslednjih pet godina uloženo oko dva miliona KM, od kojih je 1,2 miliona KM iz budžeta.

Tokom ove godine planirano je ulaganje 200.000 KM, koliko je prošle godine dato samo za funkcionisanje bežične internet veze.

PIŠE: Slobodan Popadić, EuroBlic

Tagovi: