Dodik u Starom Brodu: Neću da ćutim o stradanjima Srba

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u Starom Brodu kod Višegrada, gdje je danas obilježeno 75 godina od ustaškog pokolja više od 6.000 Srba iz istočnog dijela BiH, da je važno obilaziti ovakva mjesta kako bi istina o tome doprla i do mladih generacija.

Dodik je rekao da to podrazumijeva savremene metode komuniciranja sa mlađom generacijom koja mora da shvati i razumije obim stradanja u Starom Brodu. 

On je izjavio novinarima da ga je bilo sramota što ranije nije znao za ovo mjesto, iako se smatra upućenim u istoriju srpskog naroda u BiH i uopšte. 

"Na ovu priču o Brodu nisam naišao ni u jednoj knjizi, ni priči. Tek kad sam bio ovdje prvi put i dogovarao da nešto uradimo kako bismo obilježili ovo mjesto, shvatio sam da je tu bilo ogromno stradanje i da je sistematski učinjeno da to sve bude zaboravljeno", rekao je Dodik. 

On je ocijenio da je Srbima decenijama unazad ponuđeno da ne govore istinu o zločinima nad svojim narodom da ne bi, navodno, povrijedili druge, iako su ih ti drugi ovdje pobili. 

"Kako mi njih možemo da vrijeđamo? Oni su nas pobili, a mi ne treba da kažemo da su ovdje muslimani iz Sarajeva u `Handžar diviziji` i ustaše iz `Crne legije` pobile ovaj narod. Pobili ste nas i to je ono što svakome mora da bude jasno", poručio je Dodik. 

On je naveo da je druga strana u BiH upravo u prošlosti izvršila ono što je Srbima htjela da pripiše, a to je etničko čišćenje ovog prostora. 

"Srbi su se vratili nakon Drugog svjetskog rata naivno vjerujući da ovdje mogu da osiguraju svoje živote. A onda su došle godine raspada bivše Jugoslavije i vidjeli smo gotovo identičnu situaciju. Samo, tada su svijest i organizovanje srpskog naroda, uz pomoć svih koji poštuju Srbe, omogućili da se odbranimo i sačuvamo ove prostore", rekao je Dodik. 

Ustaške jedinice, predvođene Jurom Francetićem, pokrenule su u proljeće 1942. godine ofanzivu u namjeri da protjeraju i pobiju srpsko stanovništvo iz istočnog dijela BiH. 

Tokom ove ofanzive ustaše su mučki ubile 6.000 Srba sa područja Sarajeva, Sokoca, Olova, Kladnja, Rogatice, Han Pijeska i Višegrada, koji su pokušali da pređu rijeku Drinu i potraže spas u Srbiji. 

Spomen-kapela u Starom Brodu, posvećena srpskim žrtvama stradalim u proljeće 1942. godine, izgrađena je uz blagoslov blaženopočivšeg mitropolita dabrobosanskog Nikolaja.

 

Tagovi: