Trivić: Ekonomska slika katastrofalna

Predsjednik Programskog savjeta za ekonomiju PDP-a Jelena Trvić tvrdi da je ekonomsko-socijalna situcija u Srpskoj katastrofalna, što je vidljivo i iz problema "Željeznica Republike Srpske" i visine otplate kredita, za šta će u ovoj godini biti utrošeno 750 miliona KM.


"Nivo zaduženosti od 60 odsto bruto domaćeg proizvoda /BDP/ jeste veliki problem jer se time ograničava budući ekonomski rast. Preporučena granica zaduženosti za zemlje u razvoju je 30 do 40 odsto BDP-a", rekla je Trivićeva novinarima u Banjaluci i navela da je nivo duga u Srpskoj po glavi stanovnika 4.500 KM.

Ona tvrdi da se iz budžeta Republike Srpske prvo isplaćuju kreditne rate, pa penzije, plate, sredstva za dobavljače, te da je Glavna služba za reviziju zaključila da se Srpska netransparentno zadužuje.

Trivićeva navodi da će se Republika Srpska, uprkos visokom dugu, dodatno zadužiti komercijalnim kreditima za nabavku helikoptera čija je vrijednost 9,4 miliona KM i rekonstrukciju kasarne u Zalužanima za šta će biti izdvojeno 6,5 miliona KM.

Govoreći o situaciji u "Željeznicama Republike Srpske", Trivićeva je rekla da se problemi ne mogu riješiti obećanjima predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Problem ovog preduzeća traje 15 godina i ne može biti riješen Dodikovim obećanjima. Zašto nam služi Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske ako ne rješava probleme iz svog resora", dodala je Trvivićeva.

On kaže da zbog loše ekonomsko-socijalne situacije sve više stanovnika napušta Republiku Srpsku u kojoj sada, prema popisu stanovništva, živi 900.000 Srba i pita da li SNSD vodi odgovornu nacionalnu politiku.

Tagovi: