Dug za poreze plijeni imovinu lokalnih zajednica

Dug lokalnih zajednica u Republici Srpskoj za poreze i doprinose na kraju februara iznosio je 2,27 miliona KM, a protiv šest opština Poreska uprava pokrenula je postupak prinudne naplate.

Prema podacima Poreske uprave, na kraju prošlog mjeseca u postupku prinudne naplate bile su opštine Kupres, Donji Žabar, Istočno Novo Sarajevo, Novo Goražde, Čajniče i Istočni Mostar. Među opštinama koje su u postupku prinudne naplate prednjači Novo Goražde, čiji dug za poreze i doprinose iznosi 174.517 KM.

Slijedi Istočno Novo Sarajevo, koje duguje 156.543, zatim opština Donji Žabar sa 36.144 KM duga. Na listi dužnika u postupku prinudne naplate na posljednjem mjestu je opština Čajniče koja duguje 1.828 KM.

- Donjem Žabaru i Novom Goraždu blokirani su računi, dok se u ostalim opštinama koje su u prinudnoj naplati vrši pljenidba pokretnih stvari, uknjižba hipoteke na nepokretnostima i slično - rekli su u Poreskoj upravi RS.

Zamjenik načelnika Novog Goražda Arsenije Mirković ističe da rukovodstvo ove opštine velike napore ulaže kako bi izmirilo dugove koji se vuku iz proteklih godina.

- Dugovanja prema Poreskoj upravi naslijedili smo od prethodne vlasti koja nam je ostavila dug u iznosu od dva i po opštinska budžeta. Nadam se da ćemo uz podršku Vlade RS u što skorijem roku uspjeti izmiriti obaveze - rekao je Mirković i dodao da zaposlenima u opštinskoj upravi kasne plate, ali nije precizirao kada je bila posljednja isplata.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić kaže da su dobar dio duga platili te da će do kraja ovog mjeseca uplatiti još oko 50.000 KM. Ćosić kaže da zbog loše podjele poreza od PDV-a opština dolazi u situaciju ekonomske neodrživosti.

Načelnik Donjeg Žabara Nikola Đokanović ističe da ne vidi skori izlaz iz situacije u kojoj se ova opština nalazi.

- S obzirom na to da nemamo neke posebne resurse iz kojih bi se finansirala, jedina mogućnost je da dobijemo cijeli iznos povrata PDV-a, koji nam je, po mom mišljenju, nepravedno prepolovljen. U suprotnom ne znam kako ćemo - rekao je Đokanović.

Javni sektor

Godinama unazad državi najviše duguje javni sektor, posebno zdravstvene ustanove. Na kraju prošle godine dospjeli dug fondova, zavoda, instituta, bolnica, domova zdravlja, kliničkih centara, opština, gradova i javnih preduzeća i ustanova prema Poreskoj upravi RS iznosio je 112 miliona KM.

(GLAS)

Tagovi: