Treneri prvoligaša protiv sadašnjeg sistema takmičenja

Ostala su još četiri kola do kraja Prve lige RS prije podjele na Ligu za prvaka i Ligu za opstanak, a poslije dodatnih deset kola biće odlučeno ko će osvojiti titulu, a ko napustiti društvo najboljih.

Međutim, već sada se polako nazire koji bi to timovi mogli biti. Lider banjalučki Borac je već devet bodova ispred prvog pratioca Rudar Prijedora, dok je njegov imenjak iz Šamca daleko na začelju i kasni osam koraka za Sutjeskom koja je pretposljednja. Ako se nešto ne promijeni u naredne četiri runde, postoji realna šansa da obje lige budu nezanimljive od starta. To se prošle godine dogodilo u Ligi za prvaka kada je Krupa već nakon nekoliko mečeva daleko odmakla svim rivalima koji praktično nisu imali za šta da igraju, jer nisu mogli ni ispasti ni ući u viši rang. Tada je, zbog loših rezultata srpskih klubova u Premijer ligi BiH, iz Lige za opstanak ispadalo čak pet klubova gdje je svaki meč bio na "nož".

Međutim, ove sezone će samo jedan klub ispasti iz Prve lige, tako da bi i borba za opstanak mogla biti nezanimljiva. U deset kola moguće je osvojiti 30 bodova i može se nadoknaditi dosta toga, ali, opet, izvjesno je da od pola mini-prvenstava bude sve poznato ukoliko oba Borca budu igrala kao do sada. Sloga iz Doboja ovog proljeća igra dobro i nada se plasmanu u Ligu za prvaka, ali tamo ekipa ne bi imala nikakvih ambicija.

- Nisam baš pristalica ovog sistema. Mislim da liga gubi smisao, sada je situacija takva da je jedan Borac ubjedljivo prvi, a drugi posljednji. To je jedino prilika da se forsiraju mlađi igrači i da se iskristališe ekipa za narednu sezonu. Onaj ko uđe u Ligu za prvaka teško da se može boriti za titulu, a borba za ostala mjesta nema nikakvog značaja. Mislim da bi zanimljivije bilo da se igra normalna liga kako smo i navikli - istakao je trener Dobojlija Mitar Lukić.

Slično misli i strateg Tekstilca Zoran Dragišić.

- Mislim da se ovim gubi draž prvenstva, a samim tim kada se igra Liga za prvaka i Liga za opstanak, favorizuju se neke ekipe. Pitanje je ko će gledati i koga interesuju mečevi u kojima je pobjednik nebitan, a fudbal se igra zbog publike - istakao je Dragišić.

U dosadašnjem dijelu prvenstva posjeta na utakmicama Prve lige RS bila je veoma mala, a izgleda da bi u finišu sezone mogla biti još manja.

Petković: Zavisi iz kojeg se ugla gleda

Generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković istakao je da sve promjene imaju pristalice, ali i one koji nisu za to.

- Tako je bilo kada smo odlučili da se smanji broj klubova. Niko nije mogao očekivati debakl naših timova prošle sezone u Premijer ligi i zato je Liga za opstanak imala onakav karakter. Sada se već sve mijenja, ali normalno je da ima trenera koji su za i protiv. Sve zavisi iz kog ugla neko gleda. Jedan od kvaliteta je da se afirmišu mladi igrači, a sve što smo radili bilo je uz saglasnost klubova sa željom da popravimo interesovanje za ligu. Sve primjedbe i prigovori biće predmet razmatranja - kazao je Petković. (GLAS)

Tagovi: