Za Niku Jurinčića glasalo 99 odsto birača

"Glas" je pisao o 16. septembru, danu kada su održani mjesni i gradski izbori za Banjalučki okrug, koji su značili stabilizaciju snaga NF-a. Na konferencijama se raspravljalo o upisu u biračke spiskove i oduzimanju prava glasa pojedincima.

Pripreme za izbore su trajale mjesec. Žene su činile najveći broj glasača, ali je dolazilo do problema zbog neiskustva u glasanju, nepismenosti i sporog procesa. Dan uoči izbora u Banjaluci se okupilo 12.000 ljudi, koji su nosili transparente i zastave i klicali Titu. U govorima su isticana sjećanja na Narodnooslobodilačku borbu i patnje naroda u ratu i najavljivan boljitak u demokratiji koja će uslijediti.

Na dan izbora, 16. septembra, izborna mjesta su ukrašena zelenilom, Titovim slikama, zastavama i propagandnim parolama sa mnoštvom poruka o bratstvu i jedinstvu i Narodnom frontu. Izlaznost na izbore je bila visoka. Čak 99 odsto Banjalučana je glasalo za nosioca liste Niku Jurinčića. Birači u nekim selima nisu htjeli otići kući, igrajući kozaračko kolo, dok ne čuju rezultate izbora. Novoizabrani narodni odbori pred sobom su imali teške zadatke: rješavanje pitanja obnove i izgradnje, obezbjeđenje hrane, odjeće i obuće, sjetve i žetve.

Kako su se izbori za ustavotvornu skupštinu približavali, komunistička kampanja je postajala sve intenzivnija. U svakom broju "Glasa", nekoliko mjeseci prije izbora za ustavotvornu skupštinu, mogli su se pročitati govori i izjave značajnih ličnosti iz doba revolucije i funkcionera. Od velikog značaja za stanovništvo Bosanske Krajine je bio tekst Rodoljuba Čolakovića "Bosna i Hercegovina pred izborima za ustavotvornu skupštinu", objavljen na naslovnici 12. broja. U pitanju je obraćanje stanovništvu BiH kroz podsjećanje na Narodnooslobodilačku borbu, prožeto agitacijom za Narodni front. Stanovništvo BiH je imalo mnogo žrtava u prethodnom ratu, bilo je svjedok najvećih borbi za oslobođenje, i stoga je bilo pogodno za manipulaciju. Između ostalog, u tekstu stoji:

"U predizbornoj kampanji nam u Bosni i Hercegovini jasnije nego ikada izlazi pred oči veličina tekovina, koje je Narodni front izvojevao, veličina slavnih i istorijskih djela koje su naši narodi izvojevali u četvorogodišnjoj borbi. Na prvom mjestu, to je bratstvo naroda Bosne i Hercegovine, ostvareno njihovim zajedničkim naporima i žrtvama u oslobodilačkom ratu. Mislim da nijedna pokrajina naše otadžbine nije toliko propatila u prošlosti, a naročito u početku ovog rata, od šovinističkog bjesnila koliko Bosna i Hercegovina. Stoga je upravo na ovom tlu pobjeda slobodarske i čovječne politike ravnopravnosti i bratstva naroda tako draga širokim narodnim slojevima".

U oktobru se u "Glasu" moglo pročitati da je podnesena Okružna lista NF-a za Banjalučki okrug. Predstavljeni su i kandidati za pojedine izborne srezove i demokratske osnove novog izbornog zakona. "Glas" je o 11. novembru pisao kao o kraju spletkarenja neprijatelja naroda, o uspjesima narodnih vlasti na polju socijalne zaštite, o posjeti sovjetske omladine Bosanskoj Krajini, o suzbijanju šverca, o uspjesima narodne vlasti u izgradnji i obnovi kuća, prenošeni su govori Tita, Kardelja i drugih značajnih ličnosti. Predizborna kampanja je pojačana neposredno pred izbore održane 11. novembra, a uticala je i na intenzitet publikovanja "Glasa". Umjesto jednom sedmično, list je izašao tri puta u sedam dana: 4, 7. i 10. novembra.

Prema predizbornoj kampanji nove vlasti, izbori su bili samo nastavak NOB-a i put za formiranje nove državne organizacije, odnosno zvanična manifestacija snage NF-a. U kampanji je najavljivana "borba napredne narodne misli sa političkim nazadnjaštvom, sa starim duhom zavade i mržnje među ljudima. Obećavano je i da će vlast ostati u rukama naroda, a zemlja u rukama onoga ko je obrađuje. Jugoslavija je trebalo da bude slobodna, bez ičijeg tutorstva, a najviše se insistiralo na raskidu sa prošlošću u oblasti državnog, javnog i društvenog života. U ime tih ciljeva, štampa je pozivala na stvaranje borbenog elana.

U Bosanskoj Krajini su žene u vrijeme predizborne kampanje pozivane da glasanjem za maršala Tita glasaju za svoju ravnopravnost. U "Glasu" od 28. oktobra 1945. na naslovnici je tekst o predizbornom mitingu banjalučkog AFŽ-a. Miting je održan pred tribinama ukrašenim ćilimima, cvijećem, zastavama i slikama Tita, Staljina, Đure Pucara Starog i Osmana Karabegovića. Govore su držali Đuro Pucar Stari i Osman Karabegović. Članicama AFŽ-a iz Banjaluke je na mitingu govoreno o tekovinama NOB-a, propagandnom djelovanju reakcionara i petokolonaša, uspjesima narodne vlasti i planovima za razvoj zemlje.

Mr Marijana Todorović-Bilić, arhivista Arhiva Republike Srpske, glassrpske.com

Tagovi: