Pomoć za tri porodice iz Vranjaka

HO ''Srcem za Modriču'' posjetila je tri porodice iz Vranjaka i uručila pomoć za porodice pogođene socijalnim slučajom.
Tom prilikom obišli su porodice Blagoje Petrovića, Davida Markovića i Nikifora Anđića. Ove tri porodice spadaju u red porodica sa troje i više djece. Iako je od HO ''Srcem za Modriču'' uručila pomoć, ove porodice i druge u Modriči i dalje trebaju našu pomoć.

Prvo su posjetili dom Blagoje Petrovića. Ovo je porodica u kojoj  pored Blagoja žive majka Jelkana, supruga Sofija, kao i djeca Dara (15 godina), Dragan (15 godina) i Dragana (21 godinu). U porodici je jedino zaposlen Blagoje u AD ,,Komunalno“ Modriča i sa svojom platom izdržava porodicu koja živi u trošnoj kući bez kupatila i vode.

Kako sam Blagoje kaže, pored neimaštine najveći mu je problem voda jer mora da nosi vodu sa vanjske česme u kuću.

On kaže Bog mu je podario da je kćerka Dara odličan učenik.


Ali ne zna kako će je dalje školovati jer knjige su skupe kao i prevoz do škole je izuzetno skup. Volio bi ispuniti kćerkinu želju da završi medecinsku školu.
''Hoću da budem doktor i da pomognem i bratu koji je dijete sa posebnim potrebama kao i svim ljudima koji su bolesni'' govori Dara.

Nakon porodice Petrović posjetili su i porodicu Marković. Kako i sam Otac Slobodan reče za Davida, ovo je primjer čovjeka koji je sve stekao sa svojih deset prstiju. Naime David kao i supruga su nezaposleni i žive od dnevnica koje vrijedne ruke Davidove zarade da bi prehranili svoje četiri kćerke, Smiljana (17 godina), Slađana (14 godina), Sanja (12 godina) i Anđela (9 godina).

''Sve što ruke zaradiše uložim u kuću koju sam konačno uspio završiti, ali trebao bi još dosta ulagati da bi bila potpuno završena'', kazuje on.

Još reče da mu je trenutno najpotrebnija kuhinja.

''Sve ostale uslove za život u kući imamo međutim, novca bar za polovnu kuhinju nemamo a o novoj ne smijemo ni razmišljati. Da nevolja ne dolazi sama i u ovm slučaju pokaza se. Naime, prije par mjeseci supruzi Svjetlani otkriven je diabetes tako da je prinuđena da uzima tablete'', priča ovaj čovjek.

Potom su obišli i porodicu Anđić koju čine Nikifor, njegov otac Nikola, supruga Maja te šestoro djece Ljubica (16 godina), Toda (14 godina), Nikola (13 godina), Danko (11 godina), Anđela (8 godina) i Vida (4 godine).
''A siromaštvo i nekako podnosimo uspijeva se preživjeti uz vlastiti trud i rad ali sada mi je najveći problem bolest koja je zahvatila najstariju kćerku Ljubicu. Ljubica se nalazi već 55 dana u bolnici u Beogradu. Nakon svih nalaza i mišljenja doktora ustanovljena je upala pankreasa. Kako nam reče Nikifor, njeno zdravstveno stanje se popravlja i konačno je uspjela posle 50 dana ležanja da ustane iz kreveta'' priča on.

Kako pomoći?

 

mojamodrica.info

Tagovi: