Mošti Stefana Lazarevića konačno u Beogradu (FOTO)

Dio moštiju Svetog despota Stefana Lazarevića iz Manastira Manasija, njegove zadužbine, danas je dočekan u Vaznesenjskoj crkvi u Beogradu, gdje će ostati trajno.

Protojerej Milojko Milijančević sveštenik Vaznesenjske crkve u Beogradu istakao je da ovaj događaj ima veliki duhovni, ali i istorijski značaj jer je upravo despot Stefan Lazarević 1403. godine ustoličio Beograd kao prijestonicu. 

"Despot Stefan je gradu Beogradu dao i slavu Vaznesenje Gospodnje – Spasovdan, što je trebalo da znači stalno uzdizanje iz pepela grada koji je stalno bio rušen, ali ima neuništivu nadu i veru u bolju budućnost", rekao je protojerej Milijančević. 



On samtra da je zbog toga najprimjerenije da mošti Svetog despota Stefana budu baš u Vaznesenjskoj crvi u prijestonom gradu. 

Nakon što je sveštenstvo unijelo dio moštiju u Crkvu, vladika Arsenije, vikar NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, čitao je akatist. 

Protojerej Milijančević pozvao je i sve vjernike da se u što većem broju poklone moštima i da budu svjesni duhovne dimenzije i značaja koji Beograd doživljava. 

Despot Stefan Lazarević bio je stariji sin srpskog kneza Lazara i knjeginje Milice. 

Stefan Lazarević poznat i kao Stevan Visoki bio je sin kneza Lazara, a vladao je Srbijom od 1389. do 1427. godine. 

On je bio i veliki pokrovitelj umjetnosti i kulture, pružajući podršku i utočište kako učenim ljudima iz Srbije, tako i prognanima iz okolnih zemalja koje su zauzele Osmanlije. 



Govorio je i pisao na srpskoslovenskom, znao je grčki i latinski jezik. I sam je bio pisac, a njegova najznačajnija djela su "Slovo ljubve" koje je posvetio mlađem bratu Vuku i "Natpis na mramornom stubu na Kosovu". 

Tagovi: