Voda presjekla puteve u Srpskoj

Obilne padavine prouzrokovale su probleme na putnoj mreži u Republici Srpskoj!

Na teritoriji Banjaluke u porastu su vodostaji Vrbasa, Švrakave i Vrbanje. Proradili su bujični potoci, a oborinske vode plavile su domaćinstva.

Dvije kuće su poplavljene, putna komunikacija Banjaluka – Kneževo je u prekidu na ušću Suvog potoka u Vrbas. Vodostaji Vrbasa i Švrakave prijete mještanima Karanovca.

Osim u Karanovcu, do izlijevanja oborinskih voda i bujičnih vodotokova dolazilo je tokom dana i na Pobrđu. U Česmi je ugroženo nekoliko kuća. Pripadnici Vatrogasne brigade se nalaze na terenu i intervenisaće gdje bude potrebno.

Saobraćaj se zbog izlivanja potoka u mjestu Grabovac, na regionalnom putu Čelinac-Ukrina, odvije otežano, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske.

U AMS-u Srpske očekuju da na ovom lokalitetu u narednih 15-30 minuta saobraćaj bude potpuno obustavljen, s obzirom da voda sve više nadire na kolovoz.

Zbog izlivanja vode, prekinut je saobraćaj i na regionalnom putu Srbac-Drugovići, na lokalitetu gdje auto-put presjeca regionalni.

Regionalni put Prnjavor-Čelinac, u mjestu Donji Vijačani, potpuno je obustavljen saobraćaj.

Uslijed obilnih padavina izlila se voda na regionalnom putu Doboj-Stanari u dobojskom naselju LJeskove Vode zbog čega se ne preporučuje kretanje ovom dionicom, saopšteno je iz Auto-moto saveza (AMS) Republike Srpske. Iz AMS-a navode da se voda izlila na obje saobraćajne trake u dužini od 100 metara.

Vodostaji Une i Sane u Novom Gradu su u porastu, ali voda još ne izlazi iz korita na području ove opštine, potvrđeno je u lokalnom Centru za obavještavanje. Nivo Sane iznosi 326 centimetra, a prepumpne stanice se uključuju kod vodostaja od 340 centimetara, kada na snagu stupaju redovne mjere zaštite od poplava.

Prema mjerenjima u meteorološkoj stanici u Novom Gradu tokom vikenda, od kada kiša sa prekidima pada, izmjereno je 51 litar padavina po metru kvadratnom.

Pripadnici Civilne zaštite i vatrogasci, širom Srpske su na terenu, prate situaciju i pozivaju građane da prijave sve eventualne probleme – Centru za obavještavanje na broj telefona 121.

Tagovi: