BANJALUKA: Bašte kafića dovesti u red

Plastične bašte, štandovi i tende u različitim bojama narušavaju sliku našeg prelijepog grada, zbog čega bi bašte kafića trebalo dovesti u red, smatra Predrag Vulin, odbornik SDS-a.

Dodao je da su svjesni da nestaju drvoredi na mjestima na kojima se prave te bašte, da se drvo ogradi betonom ili keramičkim pločicama te do njih zbog toga ne dolazi voda i ono se suši.

"U centru grada ima svega i svačega. Bašte kafića i prodajne štandove trebalo bi urediti i taj prostor bi trebalo besplatno dati, na primjer, za kućnu radinost i za bake koje prodaju ručne radove. Beton, drvo i plastika su ruglo, a u resornom ministarstvu kažu da vlasnici bašta nemaju dozvolu da pričvrste roletne kojima spuštaju najlone i da ih ankerišu za asfalt", kaže Vulin.

Dodaje da su te bašte u centru grada, gdje su i Palata predsjednika, Gradska uprava i Banski dvor te da ostavljaju ružan utisak kada neko iz Evrope ili okruženja dođe prvi put u glavni grad RS.

Najavio je da će diskutovati o tom problemu na današnjoj sjednici Skupštine grada kada se bude raspravljalo o Prijedlogu odluke o dodjeli javne površine radi privremanog zauzimanja.

"Sve od hotela 'Palas' do 'Tržnice' trebalo bi da se dovede u red, a Banjaluka treba urbanistički plan koji bi sve ovo riješio", naglašava Vulin.

Snežana Kutlešić-Stević, odbornica SNSD-a u Skupštini grada, smatra da bi kafići trebalo da budu uniformisani.

"Nadležno odjeljenje koje daje dozvole trebalo bi ipak da napravi normative i kriterijume koje će svi vlasnici kafića da poštuju, ja sam više za tu uniformisanost kao što imate u okruženju, ali i na Zapadu i na Istoku, gdje postoje bašte, ali one imaju posebne propise kako bi trebalo da izgledaju", naglasila je Kutlešić-Stevićeva.

Mišljenja da su šarolike bašte i štandovi ružna slika grada je i Draško Stanivuković, odbornik PDPa u Skupštini grada.

"Prema propisima, sve bašte, zimske ili ljetne, pokretne ili nepokretne, stolovi i sve što se nalazi u ekstra zoni treba po posebnim kriterijumima da podliježu izgledu, ambijentu, okolini i objektu, s naglaskom da se, ako se nalaze u blizini kulturne znamenitosti od istorijske važnosti, tek tada dižu ti kriterijumi", kaže Stanivuković.

Dodaje da ne razumije po kojem je kriterijumu veranda naslonjena na  zgradu Narodnog pozorišta RS.

"Razumijem ljude koji na štandovima prodaju kokice, CD-ove i ostale sitnice, ali grad treba da im obezbijedi tačno kakav pokretni sto treba da bude, a da oni plaćaju gradu za taj sto, a ne da oni donose svoje stolove koji, kada prođete šetalištem, kao da ste prošli vašarom", kaže Stanivuković.

Iz Gradske uprave juče ekipa ''Nezavisnih'' nije dobila odgovor kakav je stav grada po pitanju bašta ovih kafića.

(NEZAVISNE)

Tagovi: