Pripremni program za prvačiće ponegdje plaćaju i roditelji

Pripremni program za buduće prvačiće u RS, koji nisu pohađali vrtić, roditelji plaćaju različito u zavisnosti u kojoj opštini žive, pa je tako negdje besplatan, a negdje do 20 KM mjesečno.

U opštini Kotor Varoš ove godine pripremni program za prvačiće je besplatan, a ukoliko žele, roditelji mogu kupiti časopis "Ježurko" i bojanke, i to košta pet KM mjesečno. Inače, pripremni program traje tri mjeseca i održava se ili u prostorijama vrtića ili u školama, ako ima u njima mjesta.

U Banjaluci i Bijeljini roditelji plaćaju po 20 KM mjesečno, dok u Laktašima plaćaju 15 KM, a u Prijedoru se nadaju da će i ove godine uspjeti da mališanima obezbijede besplatan pripremni program.

Ova situacija sa cjenovnikom zbunila je roditelje kojima nije jasno zašto neki plaćaju, a neki imaju potpuno besplatan pripremni program za buduće školarce.

"Ja sam mislila da je to besplatno, kad sad nam kažu da je 20 maraka. Moja prijateljica je iz Prijedora i njena djevojčica prošle godine nije plaćala pripremni program", kaže jedna majka iz Banjaluke.

Dušanka Božić, direktor Dječjeg vrtića "Radost" iz Prijedora, kazala je da roditelji prošle godine nisu plaćali ništa i da se nada da će tako biti i ove godine.

"Mi sada čekamo da nam iz Ministarstva jave koliko sredstava će za naš grad planirati za ovu namjenu. Ukoliko taj iznos ne bude dovoljan za svu djecu, tražiću od grada Prijedor da sufinansira ostatak, a ako i oni ne pristanu, onda ćemo izračunati koliko treba roditelji da plate", kazala je Božićeva.

Slaviša Vujanović, v.d. direktora JU Dječji vrtić "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine, kazao je da će u ovom vrtiću pripremni program pohađati 229 djece.

"Ovaj program će biti organizovan na četiri mjesta i to jedan u Dvorovima, dva u centru grada i jedan u OŠ 'Knez Ivo od Semberije'", naveo je Vujanović, dodajući da je cijena 20 KM mjesečno.

Jelena Kurtinović, direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka, kazala je da će i kod njih pripremni program koštati 20 KM i da djeca kreću sutra na njega.

"Roditelji plaćaju režijske troškove, dok Ministarstvo plaća vaspitače i didaktički materijal. Mi jedini imamo uključenu i stručnu službu, što znači da svako dijete, ukoliko za tim ima potrebu i ukoliko s njim treba da se radi dodatno, i na to ima pravo", kazala je Kurtinovićeva.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture RS je saopšteno da oni u skladu sa planom koji utvrđuje Vlada RS, a na osnovu obezbijeđenih sredstava u budžetu RS i drugih izvora finansiranja, obezbjeđuju sredstva za pripremu za polazak u školu.

Kako su naveli, Ministarstvo finansira angažovanje vaspitača, a NVO "Save the children" nabavku potrošnog materijala za 85 vaspitnih grupa i obuku za 40 vaspitača.

"Ostale troškove za realizaciju programa obezbjeđuje opština ili korisnik usluga, zbog čega se dešava u nekim sredinama, gdje je interes veliki, da roditelji finansiraju troškove za zagrijavanje prostora, održavanje, čišćenje i ishranu, ukoliko se ona organizuje", naveli su u Ministarstvu.      

(NEZAVISNE)

Tagovi: