ŠKOLA NIJE BAUK: Počinju pripreme prvačića

Sve je spremno za predškolski program za buduće prvačiće koji počinje 1. marta i trajaće tri mjeseca.

U Republici Srpskoj ove godine ovim programom obuhvaćeno je 4.222 djece – 42 odsto od ukupnog broja djece ovog uzrasta. Praksa je pokazala da su zahvaljujući ovom programu djeca bolje pripremljena za školu i da postižu bolje rezultate.

Da škola nije bauk, prvačićima mnogo pomaže predškolski program. Zahvaljujući njemu lakše će podnijeti razdvajanje od roditelja, prihvatiti školske obaveze i autoritet vaspitača

Pred vaspitačima je izazov da djecu nauče da zavole školu i da se socijalizuju. Za ozbiljan rad pripremaju ih kroz igru .

– Akcenat je na socio-emocionalnom razvoju, biće tu i fizičkih i motornih aktivnosti, naravno i intelektualni razvoj sa posebnim naglaskom na razvoj te fine grafomotorike da bi ih pripremili da u školi pišu, drže pravilno olovku, kaže Danica Mojić, pedagog.

Predškolsku djecu ne treba posmatrati kao ujednačenu grupu i od svih očekivati ista postignuća.

– Pedagoški opravdan pristup tome je da različite njeguje, odnosno da ih još pojačavamo umjesto da ih gušimo i približavamo jedne drugima, istakao je Pero Spasojević, doktor pedagoških nauka.

Pripremni program za polazak u školu pohađaće 2.503 mališana u predškolskim ustanovama, a u osnovnim školama 1.719 polaznika.

– Ove godine imamo 64 osnovne škole uključene u program i 75 grupa preko 160 ljudi angažovanih za pripremni program i nastavnika razredne nastave i vaspitača i pedagoga,  naglasila je Radmila Kocić Ćućić, pomoćnik ministra za predškolsko,osnovno i srednje obrazovanje

Prioritet su mališani koji nisu bili obuhvaćeni redovnim sistemom predškolskog vaspitanja. Ove godine znatno je više mališana koji će pohađati ovaj program jer je Vlada Srpske povećala grant za ove namjene za 50 000 maraka i izdvojila 300.000 KM.

(RTRS)

Tagovi: