Republika Srpska - ljepota kakve nema svijet (FOTO)

Proljeće je vrijeme kada se sve budi, pa tako i kretanje turista. Ovo je idealan period za turiste koji možda nisu ljubitelji zimskih sportova pa nakon duge zime, kakva je bila ova, jedva čekaju prve zrake sunca za uživanje u prirodi, kažu u Turističkoj organizaciji Republike Srpske.

Ističu da se RS danas sve više izdvaja kao značajna destinacija avanturističkog turizma, koji na naše prostore privlači sve veći broj stranih, ali i domaćih turista. Svaki grad krije svoje dragulje, koji čekaju da budu viđeni.

Banjaluka

Područje grada Banjaluka može se pohvaliti najvećom ponudom za različite avanturističke aktivnosti kao što su rafting, kajaking, pješačenje, kanjoning, paraglajding, biciklizam, padobranstvo...

Ruralno područje razmeće se izuzetnom prirodnom ljepotom i bogatstvom kulturnog nasljeđa, što ćete doživjeti ako posjetite etno selo Ljubačke doline i selo Piskavicu.

Na oko 10 kilometara od grada nalazi se Konjički klub "Čokorska polja". Za poklonike vjerskog turizma nezaobilazni su manastiri Krupa na Vrbasu, Gomionica i Stuplje, džamija Ferhadija, saborna pravoslavna crkva Hrista Spasitelja, samostan Marija Zvijezda.

Bijeljina

U etno selu Stanišići, kod Bijeljine, slobodno vrijeme ispunite nekim od brojnih sadržaja. Uživajte u vožnji fijakerom kroz sembersku ravnicu ili vožnji vozićem kroz etno selo...

Ljekovita voda "Banje Dvorovi", kod Bijeljine, idealna je za prevenciju i liječenje raznih oboljenja, ali kompleks banje može za zadovolji i potrebe kreativaca i sportskih ekipa.

U samom gradu poklonici vjerskog turizma ne treba da zaobiđu manastir svetog Vasilija Ostroškog i svete Petke, a na nekoliko kilometara od grada nezaobilazan je manastir Tavna.

Prijedor

Na području grada Prijedora nalazi se Nacionalni park Kozara, a pješačenje i biciklizam su najbolji način da upoznate ljepote koje je priroda podarila.

Sve staze su obilježene i možete ih obići bez pratnje vodiča.

Kako bi se zadovoljile potrebe najmlađih posjetilaca, na Mrakovici, u sklopu memorijalne zone, izgrađena je trim staza za djecu.

Za sve one željne avanture i adrenalina na lokalitetu Zečiji kamen uređena je stijena za penjanje. U središnjem dijelu NP Kozara, Mrakovici, 1972. godine podignut je memorijalni kompleks koji čine spomenik, memorijalni zid i muzej.

Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik

Opštine Mrkonjić Grad, Šipovo i Ribnik predstavljaju regiju u kojoj s tradicijom možete kombinovati vaše omiljene aktivnosti kao što su vožnja bicikla, šetnja kroz šumu, kupanje u jezeru, foto-safari, ribolov, a možete uživati i u izvorima rijeka Janj, Sana, Pliva i Ribnik.

Ovo područje je pravi dragulj za ljubitelje ribolova, ali i kulturno-istorijska riznica, gdje se nalaze manastir Glogovac, Grad Sokol, tvrđava Prizrenac, Srednjovjekovno utvrđenje Bočac... Vizitor centar Pecka, Eko-zona Zelenkovac i Turističko-rekreativni centar Balkana nezaobilazni su.

Teslić

U blizini Teslića smješten je jedan od najmodernijih zdravstvenih, kongresnih, wellness i turističkih centara u RS i regionu - Banja Vrućica. Na padinama planine Borja nalazi se sportsko-rekreacioni centar Hajdučke vode, a u podnožju manastir Liplje.

Pećina Rastuša, kod Teslića, spada u red najvećih pećina u RS i BiH, a po detalju tigrastog oblika šare, koju još imaju pećina kod Vićence u Italiji i pećina nedaleko od Pariza u Francuskoj, svrstava se među tri takve u Evropi.

Doboj

Stara Dobojska tvrđava danas je kulturno-istorijski spomenik visoke vrijednosti, a sam grad predstavlja spoj različitih kultura i religija, gdje ćete pronaći džamije, pravoslavne i katoličke crkve, manastire i sinagogu.

Mir, tišina, čist vazduh i bogatstvo flore i faune planine Ozren će nas oduševiti i nagnati da se ponovo vratimo u ovu zelenu oazu.

Na 20 kilometara od grada smješteno je etno naselje Kraljevsko selo Kotromanićevo.

Foča

Foča predstavlja idealnu destinaciju za ljubitelje avanture, planinarenja, biciklizma, kanjoninga, lova, ribolova, spomenika kulture, kojima obiluju rijeka Tara i Nacionalni park Sutjeska.

Nacionalni park Sutjeska je jedan od najraznovrsnijih kompleksa eko-sistema na prostoru BiH i jugoistočne Evrope.

U samom srcu prašume Perućice, najveće i najočuvanije prašume u Evropi, nalazi se vodopad Skakavac visok 75 metara. Rijeka Tara predstavlja jednu od top 10 avanturističkih destinacija u svijetu.

Istočno Sarajevo

Stijene i strme litice Jahorine i Romanije pravi su raj za planinare, alpiniste, paraglajdere i sve ostale željne avanture. Planina Jahorina - kraljica turizma RS, predstavlja veoma atraktivnu lokaciju za sve vrste turizma.

Želite li uzjahati čistokrvnog bosanskog brdskog konja ili se provozati fijakerom u mirisu borovine, posjetite ergelu Borike, doživljaj je koji se pamti. Pećina Orlovča smještena je 10 kilometara od Pala, a stanište je i jedne od najugroženijih vrsta sisara u Evropi - slijepog miša.

Trebinje

Upoznavanje Trebinja počnimo iza zidina starog grada i posjetom Muzeju Hercegovine nekadašnje austrijske kasarne, uz obavezan odmor i osvježenje u hladovini bašte stoljetnih platana.

Najveće duhovno, kulturno i turističko blago upravo su hercegovački manastiri Tvrdoš, Hercegovačka Gračanica, Duži i Petropavlov. Prvi zapisi o hercegovačkim vinima potiču iz srednjeg vijeka, a tradicija se nastavlja i danas i to u vinskim podrumima manastira Tvrdoš, Vukoja, Anđelić, Anđušić, Petijević...

Višegrad

Višegradska ćuprija, most koji je ušao u legendu, istakao je grad kao svjetsku turističku destinaciju, a 2007. godine upisan je u UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine.

Andrićgrad, smješten na poluostrvu između rijeka Drine i Rzava, nastao je kao ideja režisera Emira Kusturice o kamenom srednjovjekovnom gradu inspirisanom djelima nobelovca Ive Andrića. Planirajte i vrijeme za cjelodnevni izlet brodom kroz kanjon Drine.

(NEZAVISNE)

Tagovi: