CRNADAK: Napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak danas je informisao ambasadore i šefove diplomatskih kancelarija stranih zemalja sa sjedištem u Sarajevu da je BiH ušla u duboku krizu.

Crnadak je rekao da je veoma teško vidjeti izlaz u ovom trenutku, jer su napadnute institucije i ugrožen politički balans u BiH, koji je uspostavljen Dejtonskim sporazumom, Ustavom i zakonima, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

On je obavijestio ambasadore da je bošnjačkom članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću uputio pismo sa detaljnim pregledom mogućih posljedica vaninstitucionalnog djelovanja u BiH, te ga pozvao da povuče nezakonitu i opasnu instrukciju ambasadoru BiH u Holandiji, ali da još nije dobio nikakav odgovor.

Na neformalnom druženju sa ambasadorima na Jahorini, Crnadak je naglasio potrebu da se sva odlučivanja u BiH vrate u institucije, jer vaninstitucionalno djelovanje i uvođenje paralelizma u rad institucija ugrožava unutrašnje odnose u BiH i može dovesti do zastoja u reformama i procesu evropskih integracija.

Ministar inostranih poslova BiH je izrazio očekivanje da će predstavnici međunarodne zajednice podržati principe kompromisa i dijaloga, te značaj i ulogu institucija, umjesto preglasavanja i odlučivanja van institucija o značajnim i osjetljivim pitanjima.

Govoreći o mogućnostima za izlazak iz navedene krize, Crnadak je poručio da oni koji su omalovažili institucije, iako su znali da proizvode najveću političku krizu u posljednjih 20 godina, treba da ponude prijedlog kako da se prevaziđe ova situacija i kako da se BiH vrati na put reformi, evropskih integracija i razvijanja odnosa sa susjedima.

Govoreći o reviziji presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije, Crnadak je istakao da je na osnovu činjenica da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o podnošenju zahtjeva za reviziju, kao ni odluku o ovlaštenju agenta BiH za pokretanje revizije, jasno da su legitimitet same odluke kao i legitimitet lica koje se predstavlja kao agent upitni i problematični, te da će o svim navedenim činjenicama uskoro obavijestiti i Međunarodni sud pravde u Hagu.

Drugi dio razgovora bio je posvećen evropskim integracijama BiH, pripremama za Samit o Balkanu u Trstu, te unapređenju regionalne saradnje i učešću BiH u globalnoj koaliciji za borbu protiv terorizma.

Tagovi: