Od deponije živi već 15 godina

Sabina Selimović već 15 godina, zajedno sa suprugom, prehranjuje svoju porodicu od deponije smeća u Želeći kod Žepča. I nije jedina.

Na ovaj način preživljava skoro pola stanovnika ovog, ali i okolnih naselja.

Na ovoj deponiji juče nije bilo mnogo ljudi. Razlog je to što juče komunalno preduzeće nije dovlačilo otpad. Kako kažu, smeće se dovlači određenim danima i tada je najveća gužva, prenosi Avaz.ba.

Udarni dani

No, ima i onih koji su svakog dana ovde, kao što je Sabina Selimović. Ona ovde provede po pet-šest sati u potrazi za papirom, željezom, plastikom... Prebire i sakuplja sve što se može prodati. Ne stidi se onoga što radi, jer kako kaže, zna da je pošteno.

- Ono što se može prodati, lagerujemo na jedno mjesto i onda dođe kamion jedne firme iz Zenice i to od nas kupi. U tri dana sam sakupila 80 vreća plastičnih flaša i to košta 30 maraka. Šta ću, da ima bolje, išla bih, radila, ali nema... – kaže Selimović dok prebira otpad i traži bilo šta za šta se može uzeti koji dinar.

I ona i suprug su na birou, a imaju i troje dece. Svi oni žive od deponije. I po kiši i po snijegu ona ili suprug su tu. U udarnim danima, kako kaže, na deponiji bude i po 30-40 ljudi.

Obolela majka

- Voljela bih da ne moram živjeti od ovoga, ali tako je kako je. Prije je bilo mnogo više naroda. Neki su ostarili i oboljeli i ne mogu više dolaziti. Ja nemam izbora, dok me bude služilo zdravlje ili dok nešto drugo ne nađem, ovako ću živjeti – govori Selimović.

Njen 19-godišnji komšija Duško Matić od deponije živi više od deset godina. Prije je i njegova majka dolazila, ali je oboljela i više ne dolazi. Ima još sestru i brata.

- Majka mi je oboljela na deponiji. Ja sam od malih nogu ovde. Ni osnovnu školu nisam završio, jer nisam imao mogućnosti. Svakog dana dolazim i prebirem po otpadu i ne stidim se, jer znam da je pošteno – kaže Matić.

Komunalno preduzeće ne pravi im probleme

Deponija u Želeći vodi se kao gradska, kojom upravlja preduzeće “Komunalno” iz Žepča. Direktor ovog preduzeća Mirko Šumić kaže da je trebala biti zatvorena.

- No, nemamo mogućnost da sav otpad vozimo na regionalnu deponiju u Mošćanicu, koja je udaljena skoro 40 kilometara. Inače, za njeno zatvaranje potrebno je 1,5 miliona KM. Što se tiče tih ljudi koji gore sakupljaju otpad, nemamo nikakvih problema i ne želimo im zabraniti da to rade – kaže Šumić.

Tagovi: